in

CNN: Izvještaj o curenju u kineskoj nuklearnoj elektrani

Slatka-Tajna.Eu

Američka vlada je proteklu sedmicu provela procjenjujući izvještaj o curenju u kineskoj nuklearnoj elektrani, nakon što je francuska kompanija koja je djelimično vlasnik i pomaže u radu upozorila na “neposrednu radiološku prijetnju”, objavio je CNN pozivajući se na američke zvaničnike i dokumenta u koja je imao uvid.

Upozorenje je uključivalo optužbu da je kineska uprava zadužena za bezbjednost podizala prihvatljive granice za otkrivanje radijacije izvan nuklearne elektrane Taišan u provinciji Guangdong kako bi izbjegla njeno zatvaranje, navodi se u pismu francuske kompanije „Framatome“ američkom Ministarstvu energetike u koje je CNN imao uvid.

Kako navodi CNN, uprkos alarmantnom obavještenju, Bidenova administracija vjeruje da taj objekat još nije na „kriznom nivou“, rekao je jedan od izvora.

O situaciji je razgovarano sa francuskom vladom i sopstvenim stručnjacima iz Ministarstva energetike, rekli su izvori. SAD su takođe bile u kontaktu sa kineskom vladom, rekli su američki zvaničnici, iako je obim tog kontakta nejasan.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Američka vlada je odbila da objasni šta se navodi u procjeni, piše CNN i dodaje da je kompanija „Framatome“ kontaktirala SAD kako bi dobila mogućnost da koristi američku tehničku podršku ne bi li rješila problem u kineskoj nuklearnoj elektrani.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Košarkaši Zvezde šampioni Srbije

Nina Badrić objavila fotku s proslave krštenja