in

U nedjelju promjenjivo, ponegdje uz pljuskove i grmljavinu

Slatka-Tajna.Eu
mr. sc. Dragoslav Dragojlović

mr. sc. Dragoslav Dragojlović

Foto: HRT / HRT

U nedjelju promjenjivo, još mjestimice s povremenom kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom – u većini unutrašnjosti uglavnom u prvom dijelu dana, a u Dalmaciji poslijepodne.

Od ponedjeljka stabilno i pretežno sunčano, u početku uz manji pad dnevne temperature zraka i razmjerno svježa jutra, te jaku i olujnu buru, a zatim toplije, pa će u drugoj polovini tjedna u većini mjesta biti i vruće, uz temperaturu zraka uglavnom višu od 30 °C.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njegove i prognoze drugih meteorologa – prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju za “Plodove zemlje” priprema Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih: “Koliko nam je prosječno toplije nego prije” i posljednji:

U nedjelju promjenjivo, ponegdje uz pljuskove i grmljavinu

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: “U noći i ujutro na istoku Hrvatske prolazno naoblačenje, mjestimice s kišom. Prijepodne postupno razvedravanje, ali još ponegdje uz mogućnost pljuskova. Puhat će mjestimice umjeren do jak sjeverozapadni vjetar. Najniža jutarnja temperatura od 17 do 19 °C, a najviša dnevna od 25 do 27 °C.

U središnjoj Hrvatskoj podjednaka temperatura. U noći i prijepodne promjenjivo oblačno mjestimice uz malo kiše, a lokalno može biti pljuskova i grmljavine. Poslijepodne djelomično razvedravanje. Puhat će povremeno umjeren sjeverni vjetar.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano i vrlo toplo. U gorskim krajevima uz promjenjivu naoblaku mjestimice može biti kiše, pa i u obliku pljuskova. U noći i ujutro uz obalu će puhati umjerena, podno Velebita i jaka bura, a zatim prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 13 do 15 °C, na moru između 19 i 21 °C. Najviša dnevna od 23 do 25 °C, uz obalu između 27 i 29 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano, ali sredinom dana i poslijepodne uz umjeren razvoj oblaka mjestimice može biti pljuskova i grmljavine, osobito u njezinoj unutrašnjosti. Puhat će umjeren, prema otvorenom moru i jak sjeverozapadnjak, pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Dnevna temperatura zraka uglavnom od 27 do 30 °C.

Podjednako toplo i na jugu Hrvatske, gdje sredinom dana i poslijepodne mjestimice može biti kiše i pljuskova s grmljavinom. Vjetar umjeren do jak zapadni i sjeverozapadni.”

U novome tjednu suho te najprije svježije i vjetrovitije zatim sve toplije

Do sredine idućeg tjedna u unutrašnjosti uglavnom suho i pretežno sunčano, uz razmjerno svježa jutra, a i dnevna će temperatura zraka u ponedjeljak biti niža i od nedjeljne i od prosječne za doba godine. No, od utorka ponovno u porastu.

Na Jadranu također stabilno – većinom sunčano i vrlo toplo, mjestimice i vruće. Puhat će povremeno umjeren sjeverozapadnjak i bura, koja će u ponedjeljak mjestimice biti jaka i olujna.”, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska – za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Sta se kaze na Uskrs

Darko se vidio sa MARINOM, U BRESTAČ DOVELA SINA! LAZIĆ izjavio: Nismo bili u braku, sud nam ne treba da se razvedemo!