in

Kupcima Volkswagena u SAD-u hakeri ukrali privatne podatke

Slatka-Tajna.Eu

Više od tri miliona ljudi u SAD-u i nekoliko desetaka hiljada klijenata iz Kanade postali su žrtve krađe podataka koju su hakeri proveli kompromitirajući sisteme jednog vanjskog dobavljača Volkswagen grupe. Pogreška je bila u tome što ih je spomenuti kompromitirani partner VW Grupe čuvao u nezaštićenom dokumentu.

Volkswagen grupa potvrdila je ovoga vikenda kako je njihova podružnica u SAD-u bila žrtvom krađe privatnih podataka svojih kupaca. Nepoznati su hakeri, naime, napali jednog njihovog vanjskog dobavljača te iz njihovih sistema ukrali privatne podatke više od 3,2 miliona ljudi. Riječ je o podacima koji uključuju imena, telefonske brojeve, e-mail i fizičke adrese, a u određenom broju slučajeva VIN brojeve njihovih automobila, kao i brojeve vozačkih dozvola i (u SAD-u pogotovo osjetljive) brojeve socijalnog osiguranja.

Ukradeni podaci tiču se kupaca Volkswagenovih i Audijevih vozila, te onih koji su s tim kompanijama samo kontaktirali raspitujući se o mogućoj kupovini. Volkswagen je već kontaktirao oko 90.000 svojih klijenata kojima su ukradeni najosjetljiviji podaci te im ponudio pomoć u zaštiti.
Podaci kojima su kibernetički kriminalci uspjeli pristupiti prikupljani su od 2014. do 2019. godine, a pohranjivani su iz marketinških razloga.Krađa se dogodila u razdoblju između augusta 2019. i maja 2021. godine, a osim iz SAD-a, kompromitirano je i nekoliko desetaka hiljada klijenata iz Kanade.

Kompanija nije objavila o kojem se dobavljaču određenih usluga radi. Poručili su tek svima da, kao i inače, iznimnu pozornost pridaju bilo kakvoj sumnjivoj elektroničkoj pošti i drugim komunikacijama u kojima ih se traži podatke o njima samima ili o njihovim vozilima. Upravo kontaktiranje u pokušaju “pecanja” dodatnih privatnih podataka je ono što napadači s ukradenim kontakt podacima mogu učiniti, ne bi li se domogli pristupa korisničkim računima i finansijskim sredstvima žrtava.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuComments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

IMAMO I PRVE POLUFINALISTE “ZVEZDA GRANDA”: Ovi kandidati su se izborili za prolazak dalje

Ne razumem zašto se ovakve stvari dešavaju?