in

Trojica osječkih sudaca prenoćit će u pritvoru

Slatka-Tajna.Eu

Kasno navečer završeno je u sjedištu Ureda za suzbijanje korupcije i
organiziranog kriminala (USKOK) ispitivanje dvojice od trojice sudaca osječkog Županijskog suda koji su privedeni u srijedu 9. lipnja ujutro.

Radi se o osobama za koje je nogometni menadžer Zdravko Mamić naveo da ih je podmitio velikim svotama novca, robama i uslugama kako bi ga oslobodili optužbi za pljačku novca velikih razmjera iz nogometnog kluba “Dinamo” kojem je bio na čelu.

Mamić je u bijegu u BiH, nakon što je pravomoćno osuđen na 6 i po godina
zatvora.

Trojica sudaca i osječki poduzetnik koji je priveden zajeno s njima provest će noć u policijskom pritvoru, a u četvrtak ujutro bit će saslušan i treći sudac i nakon toga će se odlučiti o pokretanju istrage i određivanju istražnog zatvora. Ranije tijekom dana pretreseni su im uredi i stanovi.

Tko su privedene osobe?

Prema navodima medija, radi se o Darku Krušlinu, koji je osudio Mamića, Zvonku Vekiću i Anti Kvesiću, a poduzetnik je Drago Tadić, ranije osuđen zbog podmićivanja sudaca Vrhovnog suda da oslobode Branimira Glavaša.

Tadić, Krušlin i Kvesić ispitani su u srijedu, a ispitivanje Vekića planirano je za četvrtak prijepodne.

Mamić ih je teretio da su od njega dobili pola milijuna eura, put, hotelski smještaj i novac za provod u Dubaiju, ali još neka mjesta, i da su na njegov račun kupovali cipele, jeli i pili.

Istraživački novinar dnevnika “24sata” Vilim Cvok u izjavi za Radio Slobodna Europa (RSE) pridružuje se ocjenama da je ova vijest “bomba”, ali kaže da se to moglo i ranije.

Ovo je korak naprijed da se konačno uvede reda u hrvatsko pravosuđe.

“Dobro je da su reagirali, a pretpostavljam da im je trebalo neko vrijeme da ispitaju sve te navode. Jedno je rekla-kazala, a drugo su ovi popratni dokazi koje su morali imati sa strane da provjere i potvrde te Mamićeve tvrdnje – karte do Dubaija, računi za smještaj po hotelima što je optužio ovog suca Vekića i takve stvari… U svakom slučaju, ovo je korak naprijed da se konačno uvede reda u hrvatsko pravosuđe, mada je tu država mogla odigrati puno ranije – da hoće i da ima interesa. Mogla je to napraviti puno ranije i puno odlučnije”, kaže Cvok.

USKOK ‘radio svoj posao’

Ova su privođenja rezultat rada Porezne uprave, posebnog odjela državnog odvjetništva za korupciju i organizirani kriminal USKOK (Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala) i srodnog policijskog tijela PNUSKOK.

“USKOK već šest godina nema forenzičkih istražitelja, među ostalim jer im mogu ponuditi plaću od svega 5.500 kuna (730 eura). Još prošle godine predloženo je da im plaća bude 12.500 kuna (1.650 eura), ali Ministarstvo pravosuđa to još nije odobrilo”, daje Cvok ilustraciju motiviranosti sistema da ima efikasan alat u borbi protiv korupcije.

Radilo bi se o trošku od ukupno milijun kuna (130.000 eura) godišnje.

“Tu se pokazuje da je USKOK radio svoj posao, iako je bio kritiziran. U Hrvatskoj imamo 1.700 sudaca i 600 sudskih savjetnika. Uhićenje ovih sudaca svakako baca lošu sjenu na hrvatsko pravosuđe, međutim ovo pokazuje da nema nedodirljivih”, komentira privođenja resorni ministar, Ivan Malenica.

Malenica (na fotografiji): Ovo uhićenje pokazuje da nema nedodirljivih

Malenica (na fotografiji): Ovo uhićenje pokazuje da nema nedodirljivih

Malenica je najavio da će se sigurnosne provjere sudaca ubuduće raditi svakih pet godina, a i češće, ako treba, a ne kao do sada – samo pred imenovanje na dužnost.

Braća Mamić i zahtjev za izručenje

Odvjetnik suca Krušlina Ljubo Pavasović Visković kazao je novinarima da u ovom postupku nisu osumnjičeni samo oni koji su primali mito, već i Zdravko i Zoran Mamić koji su ga davali.

“Bilo je teško za očekivati da Državno odvjetništvo neće provesti temeljitu istragu i provjeravati sve navode što ih je gospodin Mamić iznio na račun sudaca. Međutim, sa druge strane, i on je obuhvaćen tim postupkom, tako da vrlo vjerojatno Državno odvjetništvo nije moglo odoljeti situaciji u kojoj će ga procesuirati, pokušati dobiti u Hrvatsku i onda sve skupa rješavati ovdje u paketu – sve te njegove sumnje, navode i sve o čemu je govorio u medijima proteklih mjeseci”, procjenjuje Pavasović Visković.

Ministar Malenica se nada izručenju braće Mamić Hrvatskoj.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Što se tiče braće Mamić, mi smo prošli tjedan dostavili dokumentaciju Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine (BiH) zahtjev za izručenje Zorana Mamića. Istaknuo bih da je prošli utorak (1. lipnja) bio sastanak u Sarajevu s ministrom pravde BiH gdje smo raspravljali o bilateralnom sporazumu o međusobnom izvršavanju kazni. Mi ćemo, s naše strane, pokrenuti proceduru i postupak da se krene u izmjene tog sporazuma”, najavljuje Malenica.

Milanović vs. Plenković

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je kako je hapšenje tri osječka suca sistemski poremećaj i ovu temu iskoristio za nastavak napada na premijera Andreja Plenkovića.

“To je HDZ-ovo [Hrvatska demokratska zajednica] pravosuđe jedan kroz jedan i tu razgovora nema. I to Plenković štiti, i njegova bratija i Šeks [Vladimir, član Predsjedništva HDZ-a, prim. red.]. Znate, ako su uhitili tri suca, to je mreža. Pa ćemo vidjeti. Može i USKOK pogriješiti”, kazao je Milanović.

Zdravko Mamić je na društvenim mrežama izrazio likovanje nad privođenjima 9. lipnja.

Pravomoćno osuđeni bjegunac pred hrvatskim pravosuđem Mamić još je pred osam mjeseci Državnom odvjetništvu dostavio USB stick na kojem je njegov 80-minutni iskaz u kojem detaljno opisuje svoje odnose sa osječkim sucima za koje tvrdi da su dobili pola milijuna eura da ga oslobode optužbe da je iz “Dinama” isisao 116 milijuna kuna – kako im je plaćao putovanja, uključivo Dubai, kako im je na putovanjima redovito davao po više tisuća eura džeparca i da im supruge imaju za šoping, kako su se oblačili i kupovali cipele na njegov račun, jeli, pili i pjevali. A potom ga osudili na šest i po godina zatvora.

To je ponovio u nizu istupa pred medijima, kao i u iskazu što ga je preko videolinka iz Mostara dao hrvatskim istražiteljima.

Slučaj ‘Dinamo’ – ukratko

Državno sudbeno vijeće (DSV) je u ožujku na tri mjeseca suspendiralo suce Županijskog suda u Osijeku Darka Krušlina i Zvonka Vekića, zbog druženja sa nogometnim menadžerom Zdravkom Mamićem u vrijeme dok su mu sudili.

Zbog toga i zbog sumnji na korupciju je predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban pokrenuo postupak u kojem je od Državnog sudbenog vijeća zatražio da se njima dvojici izrekne disciplinska kazna trajnog razrješenja od sudačke dužnosti, što je svojevrsni nečasni otpust. Kako su privedeni, taj se postupak sada stavlja u mirovanje.

Vrhovni sud Hrvatske je sredinom ožujka u većem dijelu potvrdio presude Županijskog suda u Osijeku za izvlačenje velikih iznosa novca iz nogometnog kluba “Dinamo” u sudskom postupku započetom još 2014. godine.

Zdravko Mamić, koji je tada bio izvršni potpredsjednik “Dinama”, pobjegao je u lipnju 2018. godine u BiH, uoči izricanja nepravomoćne presude osječkog suda, i bosanskohercegovačko državljanstvo štiti ga od izručenja Hrvatskoj.

Mamiću je potvrđena kazna od 6,5 godina zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna (oko 15 milijuna eura) iz “Dinama”. Njegovom bratu Zoranu Mamiću smanjena je kazna na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca.

Bivšem direktoru “Dinama” Damiru Vrbanoviću je potvrđena ranija presuda na tri godine zatvora.

Zoranu Mamiću, koji također uz hrvatsko ima i bh. državljanstvo, dan prije mu je trebala biti uručena obavijest o datumu odlaska u zatvor također otišao u BiH.

Obojica braće zatražili su da kaznu zatvora služe u BiH.

U Osijeku se odvija drugo suđenje Zdravku Mamiću i još šestorici, ovoga puta za izvlačenje 144 milijuna kuna (oko 19,2 milijuna eura) iz “Dinama”, a odvjetnik jednog od Mamićevih suoptuženika već je zatražio da se suđenje premjesti na neki drugi sud.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

BeFinallyFit

ZAHVALJUJUĆI OGROMNOJ POPULARNOSTI: Isaku Šabanoviću cijena nastupa skočila na 2.500 eura