in

Potrošačka korpa u maju koštala 2.064 KM

Slatka-Tajna.Eu

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec maj 2021. godine iznosi 2.064,06 KM i za 18,61 KM je jeftinija od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec mart 2021. iznosila je 996,00 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku) i za 15,00 KM je viša od iznosa u prethodnom mjesecu.

Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 48,25 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije (pored naziva se nalazi procenat učešća pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj korpi):

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku1. Prehrana – 42,9 posto
2. Stanovanje i komunalne usluge – 15,1 posto
3. Higijena i održavanje zdravlja – 6,8 posto
4. Obrazovanje i kultura – 8,2 posto
5. Odjeća i obuća – 14,5 posto
6. Prijevoz – 6,7 posto
7. Održavanje domaćinstva – 5,8 posto

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Van Olimpijskog sela samo pod GPS kontrolom

Bujica srušila kuću u Indiji, najmanje 11 poginulih, osmero djece