in

Biden donio bolju sliku SAD-a

Slika SAD-a u inozemstvu izrazito se poboljšala od kada je Joe Biden zamijenio Donalda Trumpa na predsjedničkoj poziciji, pokazalo je ispitivanje Pew Researcha, provedeno u 12 zemalja, većinom u Europi i Aziji. Istraživanje za 2021., objavljeno u četvrtak, pokazuje da 75 posto ispitanika vjeruje kako Biden “radi ispravnu stvar u međunarodnim odnosima”, dok je 2020 samo 17 posto ispitanika to smatralo za Donalda Trumpa. Ukupno 62 posto ispitanika ima pozitivno mišljenje o SAD-u u 2021., dok je prošle godine takvo mišljenje imalo 34 posto ispitanika. Udio ispitanika koji imaju negativno mišljenje prema SAD-u pao je s lanjskih 63 posto na 36 posto.

Pew Research je provodio istraživanje od 12. ožujka do 26. svibnja u 12 zemalja – Kanadi, Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Španjolskoj, Švedskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Australiji, Japanu i Južnoj Koreji.

Bolja slika zahvaljujući Bidenu i njegovim inicijativama

– Kroz mandat Donalda Trumpa, javnosti širom svijeta imale su nisko mišljenje o SAD-u, a najviše ih se protivilo Trumpovoj vanjskoj politici, navodi se u izvješću. Dodaje se da je u ispitivanjima utvrđen “značajan porast rejtinga za SAD, uz snažnu podršku za Bidena i nekoliko njegovih velikih inicijativa”.

Istraživanje u sličnoj skupini od 12 zemalja, koje je uključivalo Grčku, a bez Belgije, sugerira da je ocjena Bidena odraz pozitivnog stava prema njegovu karakteru, njegovim stajalištima prema klimatskim promjenama i vraćanju u Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), navodi Pew Research.

Čak 77 posto ispitanih smatra da je Biden dobro kvalificiran za obavljanje svog posla, dok je to smatralo samo 16 posto za Trumpa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Komentariši

Written by Redakcija

Ceca Ražnatović najavila novi album i duet sa ćerkom! – Muzika – Region – Vesti – Svet Plus

MNOGI ĆE DA JOJ ZAVIDE: Zorica Marković pravi sebi neviđen ugođaj