in

Potvrda doživotne kazne Mladiću djelomična satisfakcija

Slatka-Tajna.Eu
Ćamil Duraković

Ćamil Duraković

Foto: U mreži Prvoga / Hrvatski radio

Ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić pravomoćno je proglašen krivim za najteže ratne zločine, uključujući genocid u Srebrenici, te je osuđen na doživotni zatvor. 

O pravnim i društvenim posljedicama presude u emisiji ”U mreži Prvog” govorili su bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, komentator i dopisnik HRT-a Tihomir Vinković, te predsjednik Skupštine općine Srebrenica i preživjela žrtva genocida Ćamil Duraković.

– Ja sam racionalno posmatrao stvari i prije ove presude, očekivano je bilo minimalno da se potvrdi prvostupanjska presuda jer je činjenica o genocidu u Srebrenici nepobitna. Ono u što smo razočarani je detalj optužnice koji se odnosi na drugih šest općina u BiH koji u drugom stupnju nisu obuhvaćeni i tu su izdane žrtve drugih mjesta koje nisu ništa drugačije prošle nego mi u Srebrenici. Potvrda genocida i doživotne kazne drugoj najbitnijoj osobi u tom političkom establišmentu RS-a je djelomična satisfakcija, rekao je Duraković.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Poruka ove presude je da će svaki zločin koji se počini u ovim razmjerima biti kažnjen. Ovo je maksimalna kazna, ali nema ni tog suda ni kazne koji bi bio pravičan za sve strašne zločine koji su se dogodili. Daleko pravičnija presuda bi bila da je potvrđen presud za Srebrenicu, da je presuda i za genocid u šest BiH općina, bila bi pravična presuda da se utvrdilo da je Mladić do svibnja 1992. bio general vojske Jugoslavije, a nakon toga je preuzeo vojsku RS-a.Te Mladićeve nalogodavce je ova presuda izostavila, rekla je Škare Ožbolt.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Darko Lazić i Marina Gagić definitivno su stavili tačku na svoju vezu! – ShowBiz – Region – Vesti – Svet Plus

LUKSUZ I LJUBAV: Ana Korać zamislila rođendansku želju