in

Izetbegović u Aghdamu: BiH i Azerbejdžan imaju mnogo toga zajedničkog

Slatka-Tajna.Eu

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović boravi u zvaničnoj posjeti Azerbejdžanu, gdje je prije niza zakazanih sastanaka s najvišim zvaničnicima te zemlje posjetio Aghdam, grad koji je u oktobru prošle godine oslobođen nakon višedecenijske armenske okupacije.

Izetbegović je nakon posjete kazao da je u tom gradu do 1993. godine živjelo više od 40.000 Azerbejdžanaca, a da tu danas nema ničega.

Cilj onih koji su pobijedili ‘93. godine je bio da unište život, da unište Aghdam, da unište budućnost ovog mjesta. Oni su čak iskopali branioce koji su tu bili sahranjeni. Njihove kosti su izbacili napolje. Jedino što je ostalo, začudo, jesu dva minareta džamije – istaknuo je Izetbegović.

Ocijenio je da postoje brojne poveznice između Agdhama i Bosne i Hercegovine, poput iskopanih grobnica i namjerne destrukcije i unuštavanja mogućnosti života.

Zatim smo tu našli stare iskopine njihovih stećaka, na kojima nalazimo karakteristični dlan kojeg viđamo na bosanskim stećcima – kazao je Izetbegović.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuPodsjetio je da Bosna i Hercegovina i Azerbejdžan dijele mnogo toga zajedničkog, poput historije, kulture i izazova s kojima su se obje države suočavale, ali i pogleda na budućnost.

Grad Aghdam je od 1993. do jeseni 2020. godine bio pod kontrolom Armenaca, te je u tom periodu u potpunosti devastiran. Razmjere devastacije najbolje ilustriraju opisi tog grada, kojeg u medijima nazivaju “Hirošimom Kavkaza” i “Gradom duhova”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Smrtni slučaj u domu Dragane Mirković i Tonija Bijelića! – Ekspanzija.com

DUŠICA JAKOVLJEVIĆ O VEZAMA SA MLAĐIM MUŠKARCIMA: Ne pitam za godine