in

Svi akteri složni: Borba protiv klimatskih promjena nema alternativu

Slatka-Tajna.Eu

Događaj o temi „Predstavljanje Utvrđenog doprinosa Bosne i Hercegovine (NDC) za period 2020.-2030.“ održan je u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Dokument „Utvrđeni doprinos BiH“ tiče se opredjeljenosti ispunjavanja Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015. godine, kada su se svjetski lideri zajednički usaglasili da unaprijede klimatske akcije kako bi ograničili porast temperature na 1,5 stepeni Celzijusa. Ažurirani NDC obuhvata plan smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte za 33,2 posto do 2030. i skoro 66 posto do 2050. u odnosu na 1990. godinu. O tematici su govorili ministri, zastupnici i predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Zelenog kluba, Saša Magazinović, istakao je da kao opozicioni poslanik čestita Vijeću ministara BiH na usvajanju ovako važnog dokumenta, te rekao da mu je drago što je zajedničkim radom postignut rezultat da su zelene politike, zaštita okoliša i borba protiv klimatskih promjena konačno ušle u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac rekao je da klimatske promjene predstavljaju jedan od najvećih izazova s kojima se suočava čovječanstvo, i da Bosna i Hercegovina razumije taj značaj, te čini sve napore da doprinese globalnoj borbi protiv istih. Pozvao je sve domaće donosioce odluka, kao i partnere iz međunarodne zajednice, da pruže pomoć na tom putu.

Dr Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, podsjetila je na opasku generalnog sekterata UN-a, Antonia Guterresa da je sljedećih deset godina naša zadnja prilika da izbjegnemo klimatsku katastrofu, i da je zato 2021. godina prekretnica. Istakla je da su Ujedinjene nacije snažno opredijeljene u jačanju podrške stanovnicima Bosne i Hercegovine u realizaciji klimatskih akcija.

Steliana Nedera, UNDP rezidentna predstavnica u Bosni i Hercegovini, iskazala je zadovoljstvo što je organiziran ovakav skup koji je na jednom mjestu okupio ključne donosioce odluka koji su opredijeljeni za borbu protiv klimatskih promjena. Pozvala je na snažnije akcije i partnerstvo u smanjenju emisija CO2, te je iskazala spremnost UNDP-ja da nastavi pružati podršku, zajedno sa donatorima, domaćim institucijama u realizaciji planiranih aktivnosti.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo istaknula je da joj je zadovoljstvo što ima priliku razgovarati o „Utvrđenom doprinosu Bosne i Hercegovine“ jer klimatske promjene ugrožavaju održivi razvoj. Za borbu protiv ove pošasti potrebne su nam brze i hrabre političke odluke, naglasila je ministrica Đapo.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Srebrenka Golić je rekla da je ključni izazov u tome da se prelazak na niskokarbonsku privredu iskoristi tako da se postignu ciljevi brzog poboljšanja ekonomske situacije i društvene ujednačenosti, te naglasila da svaki dan treba biti dan borbe za zaštitu životne sredine.

Ambasador Velike Britanije u BiH, Matt Field, je podsjetio da se ove godine održava UN Konferencija o klimatskim promjenama COP26, čiji su domaćini Ujedinjeno Kraljevstvo i Italija. Iskazao je nadu da će, nakon Pariškog sporazuma, to biti prekretnica u još ambicioznijem naporu smanjenja emisija stakleničkih gasova i putu ka cilju nula emisija do sredine stoljeća.  Podsjetio je da Ambasada Velike Britanije nastavlja podržavati BiH i da su spremni podijeliti njihovo značajno iskustvo u ovom polju.

Zamjenik italijanskog ambasadora Matteo Evangelista je čestitao Bosni i Hercegovini na predaji ažuriranog i ambicioznijeg Utvrđenog doprinosa. Iskazao je radost što su ministri složni da je potrebna veća posvećenost pitanju klimatskim promjenama, te je potcrtao da je ovo pitanje značajno i na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini, Johanna Strömquist, je rekla kako se nijedna zemlja ne može sama izboriti sa klimatskim promjenama, te da je potrebno iskoristiti ovakav tenutak da se nastavi aktivno raditi na ispunjenju ciljeva. Također je podsjetila da će Švedska nastaviti pružati podršku u oblasti zaštite okoliša, energijske efikasnosti i civilnog društva.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Nakon što je njegova bivša objavila da se udaje, Darko Lazić objavio fotke sa vrelim crnkama: Zbog jedne slike se odmah pokajao! (Foto)

Bosanac se javlja familiji iz Dojclanda