in

Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotni zatvor

Slatka-Tajna.Eu

Kisić i Tokača o tome šta presuda može doneti Srbiji i Bosni i Hercegovini

Od političkih i intelektualnih elita Srbije zavisi da li će ta država priznati genocid u Srebrenici, navodi Izabela Kisić, izvršna direktorka Helisinškog odbora za Srbiju, u razgovoru za Radio Slobodna Evrpa (RSE) nakon izricanja pravosnažne presude doživotnog zatvora Ratku Mladiću, ratnom lideru bosanskih Srba.

Za razliku od nje koja navodi da nije optimista, Mirsad Tokača, direktor Istraživačkog dokumentacionog centra iz Sarajeva, iznosi uverenje da iskoraci kakva je presuda Mladiću moraju doneti promene u BiH. U tom smislu, nastavlja, najbitnije je kako će građani shvatiti odluku Suda u Hagu. Razgovor možete poslušati OVDE:

Društvo za ugrožene narode: Presuda Mladiću minimum zadovoljenja pravde

Društvo za ugrožene narode – Internacional sa sekcijama u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, Italiji, Luksemburgu, Bosni i Hercegovini, pozdravilo je izricanje konačne presude Mladiću, ali iskazalo žaljenje što nije osuđen i za genocid u Prijedoru, Foči, Kotor-Varošu, Ključu, Sanskom Mostu i Vlasenici.

„Ove zločine koji su se dogodili na početku rata u BiH, 1992. godine, međunarodna zajednica je mirno posmatrala i nije ništa učinila da ih spriječi. Rezultat nečinjenja velikih sila bio je upravo genocid u Srebrenici u julu 1995. godine koji se dogodio pod zastavom Ujedinjenih nacija“, ističu u saopćenju.

Ova konačna presuda, dodaje se, minimum je zadovoljenja pravde koju su hiljade preživjelih žrtava proteklog rata tako dugo očekivali.

Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji: Važan korak u skidanju odgovornosti sa budućih generacija

Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji (BNV) ocenilo je da je pravosnažna presuda Haškog tribunala kojom je Ratko Mladić osuđen za genocid i druge zločine, “važan korak u skidanju odgovornosti s budućih generacija srpskog naroda za zločine počinjene u njihovo ime”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Predstavničko telo Bošnjaka u Srbiji je u saopštenju presudu okarakterisalo i kao “potvrdu činjenice da je pravda spora, ali ipak dostižna”.

“Zločini nad Bošnjacima Sandžaka u Sjeverinu, Kukurovićima, Štrpcima, Bukovici su deo projekta uništenja Bošnjaka, čija je kulminacija postignuta genocidom u Srebrenici”, navodi se u saopštenju tog tela.

Omerović: Očekivana i značajna pobeda pravde

Član Predsedništva Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Meho Omerović izjavio je da je presuda Ratku Mladiću očekivana i značajna pobeda za pravdu i istakao da ne mogu postojati genocidni narodi već samo pojedinci koji vrše genocid.

“Mladić je odgovoran za to najteže krivično delo. Najodgovorniji je za sve ono što se dešavalo u Srebrenici. Srbija kao članica Ujedinjenih nacija mora priznati i tu sudsku presudu, iz prostog razloga jer priznaje taj Sud. Izjave onih koji već godinama ne prihvataju presudu ili veličaju zločine i zločince neće promeniti niti presudu niti istorijsku činjenicu da se to desilo”, naveo je Omerović u pisanoj izjavi.

Takođe je naveo da se presudom Mladiću zatvara poslednja stranica u radu Suda koji, kako je rekao “nažalost nije uspeo u onome što mu je bio osnovni zadatak – pomirenje naroda u regionu, pravda za sve žrtve i preživele u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije”.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Dino Memić zapalio publiku u Ulcinju na Albanskom festivalu video klipova – Hayat Production

Vlada TK: Dodatnih 65.000 za pomoć privrednicima kojima je bio zabranjen rad