in

Prva plutajuća solarna elektrana u Albaniji počinje proizvodnju

Slatka-Tajna.Eu

Statkraft, najveći evropski generator obnovljive energije, u saradnji s norveškim dobavljačem Ocean Sun započeo je komercijalne operacije u prvoj jedinici svog plutajućeg solarnog projekta u Albaniji, dodatno doprinoseći uvećanju obnovljivih izvora energije u zemlji.

Projekt je postavljen na rezervoaru Banja u Albaniji, gdje Statkraft upravlja svojom hidroelektranom Banja od 72 megavata. Nakon uspješnog završetka prve plutajuće solarne jedinice i priključka na mrežu, elektrana sada proizvodi obnovljivu energiju i ubrizgava energiju u albansku nacionalnu električnu mrežu.

Plutajuća solarna energija uključuje instaliranje solarnih panela na plutajuće strukture na vodenom tijelu, poput jezera, fjorda ili okeana, ili na hidroelektrani. Svaka se jedinica sastoji od plutajućeg prstena i tanke membrane. U kombinaciji s hlađenjem ploča ispod vode, upravo ova membrana i velika površina čine ovaj koncept jedinstvenim. Tehnologiju je razvio Ocean Sun, a iako je membrana debela samo nekoliko milimetara, lako može izdržati težinu solarnih panela i osoblja koje obavlja zadatke ugradnje ili održavanja.

Prva jedinica, koja se sastoji od 1.536 solarnih panela, ima instalirani kapacitet od 0,5 MWp i pokriva gotovo 4.000 kvadratnih metara. Uz to, na zemlju je postavljeno 160 jednakih ploča za upoređivanje i dokumentiranje učinka hlađenja na plutajuće ploče.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Očekuje se da će se druga faza projekta nastaviti tokom druge polovine 2021. godine, pri čemu će biti isntalirane dodatne tri plutajuće jedinice, s kombinovanim dodatnim kapacitetom od 1,5 MWp.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

‘SB’ NA LICU MJESTA: Pogledajte kako je bilo na prezentaciji dokumenta ‘Utvrđeni doprinos BiH (NDC) za period 2020. – 2030.’ (FOTO)

Nikad viđena fotografija Marine Tucakovi iz mladosti! Malo ko bi je prepoznao, evo kako je nekada izgledala! (FOTO)