in

AMOR MAŠOVIĆ ARGUMENTOVANO: ‘Očekujem da MLADIĆ bude osuđen za genocid u svih sedam općina’

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”/img/vijesti/2021/06/amor_masovic_aa.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2021/06/amor_masovic_aa.jpg”,”caption”:”(Foto: Anadolija)”,”bg”:”444447″}]

Amor Mašović, dugogodišnji predsjednik Federalne komisije za nestale osobe, a kasnije Instituta za nestale osobe BiH iskopao je najveći dio od 1.000 masovnih grobnica za koje je na ovaj ili onaj način odgovoran osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić.

U iščekivanju sutrašnje konačne presude bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba, kaže da je njegovo prvo očekivanje da Mladiću bude potvrđena kazna doživotnog zatvora. 

“A zatim su moja daljnja očekivanja istovjetna očekivanjima ostalih građana BiH, Bošnjaka i Hrvata Prijedora, Ključa, Sanskog Mosta, Foče, Vlasenice… Onih općina u kojima je, također, počinjen genocid, a koje prvostepeno Vijeće nije presudilo iz meni nerazumljivih razloga, uz veoma problematično obrazloženje da ih nije dovoljno pobio ratni zločinac. Jer to jeste obrazloženje “, kaže Mašović za Radiosarajevo.ba. 

Genocid u sedam općina

Podsjeća da je u optužnici protiv Mladića taj broj općina bio veći i od poznatih sedam općina, ali da je iz taktičkih razloga Sudsko vijeće tražilo da Haško tužilaštvo odustane od dijela općina, pa se to svelo na Srebrenicu i šest poznatih bh. općina. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Očekujem zato da se preinači prvostepena presuda, da se udovolji žalbenim navodima Tužilaštva i da on bude osuđen za genocid u svih sedam općina, što bi sa ranijim presudama, predmetima za genocid bilo 10 ili 11 presuda u kojima su međunarodni krivični sudovi, nacionalni sudovi pojedinih država ili državni sudovi u BiH presudili različite izvršioce za genocid. To je najmanje što se može očekivati “, dodao je Mašović.

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Luis Ibanez više nije igrač Zrinjskog

NAJVEĆI JE ŠLJAM NA ESTRADI, POLA NJIH ME JE BLOKIRALO: Kiji Kockar ne praštaju uspjeh