in

MAJKE SREBRENICE O PRESUDI KRVNIKU: ‘Mnoga djeca još nisu pronašli svoje očeve, svoje najbliže, a zločinac je još uvijek živ’

Slatka-Tajna.Eu

Majke Srebrenice stigle su u Haag, gdje će uživo, iz galerije sudnice Haškog tribunala u utorak 8. juna, pratiti izricanje konačne presude Ratku Madiću.

Sud je 2017. godine osudio bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske na doživotnu kaznu zatvora za genocid i ratne zločine počinjene u ratu u BiH od 1992. do 1995. Odbrana je tražila oslobađajuću presudu, a tužilaštvo se žalilo na dio presude kojm je Mladić oslobođen optužbi za genocid u još šest bh. opština.

Majke Srebrenice nadaju se da će Mladić biti optužen po svim tačkama optužnice. Oslobađajuća presuda, poručuju, bila bi šamar za čitavo čovječanstvo.

Majke Srebrenice otišle u Haag

Majke Srebrenice zajedno sa članovima još nekoliko udruženja žrtava genocida krenule su danas sa aerodroma u Sarajevu u Haag. Krenule su, kažu, na dugo očekivani put, put na kojem bi, konačno, kako se nadaju, trebale dočekati pravdu. Šalju poruku, bile bi zadovoljne i da se ponovi prvostepena presuda no u svakom slučaju nadaju se da će Ratko Mladić, pored genocida u Srebrenici, biti osuđen i za zločine počinjene u drugih šest opština.

“Ako sud bude radio po pravdi, za zločin, njemu će biti i ono što nije do sada osuđen, za Prijedor, za svu genocidnu namjeru. Ako ništa drugo neka ostane ova kazna koju je dobio prvobitno. Čak neko govori o oslobađajućoj presudi, to bi bila uvreda ne za ljudski rod, to bi bilo i za pravdu, i za sudstvo, i za uopšte”, rekla je Kada Hotić iz Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa.

Munira Subašić: Dobit će doživotnu…

“Dobiće normalno doživotnu kaznu za genocid u Srebrenici, to neću da sumnjam, a biće mi jako žao i biću tužna ako ne bude i za druge opštine dobio kaznu”, dodala je Munira Subašić.

No, kakva god presuda i bila, kažu, njihova bol neće nestati. Na pravdu su dugo čekale, a neke majke, supruge, sestre, nažalost, nisu je ni dočekale.

“Mnoga djeca još nisu pronašli svoje očeve, svoje najbliže, a zločinac je još uvijek živ. Još uvijek nije konačno osuđen”, navela je još Hotić.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Šuhra Sinanović iz Udruženja je dodala:

“Mi porodice žrtava genocida bi dobile neku malu satisfakciju, neki mali minimum pravde za naše najmilije, ne može ih vratiti ali bar bi nešto osjetili u duši, da postoji pravda i za nas porodice žrtava.”

Poruka uoči izricanja presude

A najvažnije je, poručile su majke Srebrenice, da nakon presude, ozdravi društvo. Jedna od njih za kraj šalje poruku.

“Poruka je moja, kad dobije doživotnu kaznu, i kad se presudi još Simatoviću i Stanišiću, mladima u Srbiji i Republici Srpskoj, da shvate da je to istina, da žive u istini a da ne žive u lažima, jer potrebno je mojim unučadima, i unučadima zločinaca i svih drugih, da zajedno žive, da grade bolje sutra, i da bolje bude svima”, zaključila je Munira Subašić, piše N1.

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Članovi paraplivačkog kluba SPID sa 17 medalja zasjenili konkurenciju

Bitcoin na prekretnici, Bloomberg mu predviđa rast na 100.000 dolara