in

HARMONIKAŠ IZ DIJASPORE: Drago Đukić – čuvar muzičke tradicije

Slatka-Tajna.Eu

Ljubav prema muzici u porodici Đukić, pojavila se još kod njegovog oca koji je toliko volio muziku, da je dugo vremena svirao frulu. U tom vremenu nije imao novca da bi sebi priuštio harmoniku, ali emociju koju je osjećao prema notama, jednostavno nije mogao da zadrži u sebi. Iako Dragii u početku harmonika nije bila interesantna, roditelji su ga upisali u muzičku školu, gdje je se rodila ljubav koja će kasnije uveliko odrediti njegov životni put. Danas je harmonika njegov najbolji drug, a on iako je rođen u inostranstvu strastveno čuva i podržava svoju tradiciju i kulturu. Iako je njegova karijerera potpuno nevezana za harmoniku, životom ovog čovjeka dominira muzika, pjesma, lijep život.

Njegovi preci potiču iz Loznice što se danas primjećuje i u njegovoj muzici. Kao i svaki istinski umjetnik i Drago jedan dio svog rada posvećuje drugim ljudima, učeći harmoniku mlade, ali i starije koji jednostavno nisu imali vremena da se posvete muzici.

Životna priča njegovih roditelja obilježena je teškoćama opstanka u stranom svijetu. Borbom za bolje sutra i usađivanjem pravih vrijednosti svom potomstvu. Baš zbog te činjenice Drago je posvetio tetovažu na svojoj ruci, kojom dominira slika frule, a na ovaj način odaje počast i zahvalnost svom ocu.

Trenutno ima mali ansambl koji broji tri do četiri člana. Želja mu je da u francusku donese atmosferu Skadarlije, gdje se može čuti zvuk tambure i starogradske muzike.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na njegovo iznenađenje mnogo mladih ljudi dolazi i traži da im svira pjesme iz njegovog djetinjstva. Sve je više mladih koji se interesuju za domovinu svojih predaka, za kulturu te zemlje, a Drago želi kroz ono što najbolje umije, a to je muzika, da pomogne ljudima da održe barem taj dio kulture i tradicije.

Njegovo sviranje možete poslušati klikom na vezu OVDJE.

Drago je čovjek koji voli putovanja i ona čine značajan dio njegovog života. Trenutno se nalazi u Turskoj gdje je opet harmonikom uspio da razveseli svoje turističke vodiče. Ovaj osebujni umjetnik takođe voli da svira dvojke. Nastupa i po Njemačkoj i Francuskoj, a ono što mu trenutno nedostaje u njegovom bendu su vokalne solistkinje, te se nada da će uskoro doći do zainteresovanih talentovanih pjevačica.

(Express/OrangeStar)

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Zašto bi trebalo da jedemo kruške?

Članovi paraplivačkog kluba SPID sa 17 medalja zasjenili konkurenciju