Categories: Dijaspora

Održana 30. godišnja skupština Saveza bh. udruženja u Švedskoj

Trideseta godišnja skupština Saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj održana je 29. maja 2021. godine putem videolinka (on-line).

Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj trenutno ima preko 7.000 registriranih članova koji su organizaciono povezani kroz tri regionalne organizacije i u 40 bh. udruženja.

Na početku ove jubilarne skupštine Saveza bh. udruženja u Švedskoj, skupu su se obratili predsjenik Saveza Kenan Jašarspahić, Elvira Dilberović ambasadorica Bosne i Hercegovine u Stockholmu i Hasan Šehovića, predsjednika Svjetskog saveza dijaspore.

Kratko predavanje linkom imali su i Mujesira Kostović i Mujo Halilović, koji je govorio na temu: „Život između dvije kulture“ Mujo Halilović gdje se u svom predavanju osvrnuo na historijski razvoj društva, od robovlasničkog, feudalnog, srednjovjekovnog do modernog industrijskog kapitalističkog društva, kojeg mnogi zovu i informativno ili društvo nauke. „Živjeti u multietničkom društvu nije jednostavno, ali svi bh. građani imaju prednost jer dolaze iz mjesta gdje se već živilo u višenacionalnoj sredini“ – istakao je Halilović.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







U radnom dijelu skupština je izabrala radno predsjedništvo: Sadeta Murić (predsjednik), Amir Islamović, Nedžad Mulazimović, Samija Borovac i Edvin Budimović, izvršena je i dopuna članova i zamjenika članova Glavnog odbora Saveza bh. udruženja u Švedskoj, a za predsjednika je ponovo izabran dosadašnji predsjednik Kenan Jašarspahić, koji je inače iz bh. udruženja BKF „Sarajevo“ Malmö. Nakon 30. godišnje skupštine Saveza bh. udruženja u Švedskoj održane su i konstituirajuće sjednice novoformiranih i dopunjenih organa: Glavnog odbora i drugih radnih tijela skupštine.

Prilog: fotografija sa link-prenosa 30. godišnje skupštine Saveza bh. udruženja u Švedskoj – autor Fikret Tufek

Izvor: bhsavez.org

Redakcija

Recent Posts

Kako zaštititi krompir od krompirovog moljca?

Na vrijeme zaštite svoj krompir od krompirovog moljca, sajetuju na Instagram stranici tragbiljke. "Baštovani misle…

48 minuta ago

“Nije dozvoljavao Đini da nosi brushalter” Melina otkrila nepoznate detalje iz porodice Džinović, pa se dotakla odnosa Harisa i kćerke

Haris i Melina Džinović, jedan od najpoznatijih estradnih parova, riješili su da stave tačku na…

2 sata ago

Grčka predala olimpijski plamen organizatorima Igara u Parizu 2024

Plamen ovogodišnjih ljetnjih Olimpijskih igara u Parizu zvanično je uručen francuskim organizatorima na stadionu gdje…

2 sata ago

SVJEDOČANSTVO USTRAJNOSTI U DOBRU: Svečano otvoren Islamski centar ‘Sultan Ahmed’ u Zenici

Islamski centar "Sultan Ahmed" u Zenici danas je svečano otvoren u okviru manifestacije "Dani vakufa",…

2 sata ago

BIVŠU DARKA LAZIĆA SREDIO ZADRUGAR! Svi brujali o aferi njega i Brendona, a on sada od Marine Gagić napravio pravu zvjerku (FOTO)

Nikola Orozović bio je učesnik “Zadruge 3”, a gledaoci ga pamte po “aferi” sa Brendonom…

3 sata ago

Obradović potpisao novi ugovor

Izgleda da je višemjesečna saga završena, i to na radost navijača Partizana – Željko Obradović…

4 sata ago