in

Novo pravilo u EU – koliko novca smije da se prenese preko granice

Slatka-Tajna.Eu

U cijeloj Evropskoj uniji na snagu je stupilo pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njenu teritoriju moraju popuniti gotovinsku deklaraciju ako kod sebe imaju 10.000 eura ili više u toj valuti ili protivrijednosti u drugim valutama, kao i kod drugih sredstava plaćanja kao što su putnički čekovi ili mjenice, ali i zlato.

U iznosu se ništa nije promijenilo, i dalje možete prenijeti do 10.000 eura gotovine, ali ako imate više od toga, onda morate popunitit deklaraciju o porijeklu tog novca.

Iz Komisije navode kako carinici na ulazima u EU imaju pravo provjeriti putnike, njihov prtljag i sredstvo prevoza. Također, imaju pravo zaplijeniti novac koji nije prijavljen.

Proširit će se definicija gotovine i obuhvatat će čekove, kovanice sa zlatom od najmanje 90 posto, zlatne poluge i slične predmete. Ako carinici opravdano sumnjaju u to da je novac povezan sa kriminalnom aktivnošću, moći će da oduzmu gotovinu iznosa manjeg od 10.000 eura.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Gotovinske deklaracije čuvat će se čak pet godina s ciljem praćenja koliko gotovine ulazi u Uniju i izlazi iz nje. Novo pravilo Unije već je postalo dio hrvatskog zakonodavnog sistema 7. maja ove godine, kad je i izglasan.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

LJETO, GDJE SI?: Lidija Bačić jedva čeka

SAMO SU SE NASMIJALE: Dragana Katić i Goca Tržan u istim haljinama, ali nije bio dogovor