in

Kanton Sarajevo bilježi povećanje interesa za poljoprivrednu proizvodnju

Slatka-Tajna.Eu

Prema podacima kojima trenutno raspolaže Sektor za poljoprivredu pri Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo, bilježi se povećan rast zanimanja za poljoprivrednu proizvodnju na području  kantona.

“To najbolje možemo vidjeti i po interesu za podsticaje u poljoprivredi. Naime, do 31. maja ove godine imali smo 247 više zahtjeva za podsticaje nego u prethodnoj godini u istom periodu”, kazao je Mušan Vatrić, šef Odjeljenja za poljoprivredne stručne poslove.

Dodao je da je prošle godine u ovo vrijeme odjeljenje zaprimilo 454 zahtjeva za podsticaje, dok je ove godine zaprimljeno 704 poziva, a s obzirom da su rokovi za većinu programa otvoreni tokom čitave godine, shodno trenutnom stanju, očekuje se još veći broj prijava.

“Poseban interes iskazan je za podsticaje u plasteničkoj proizvodnji, a zatim i za pčelarstvo, krave koje jesu i one koje nisu u sistemu, vlastiti uzgoj teladi, tov piladi, junadi i junica, te kupovinu mehanizacije. Sve navedeno indicira da ćemo imati povećan obim poljoprivredne proizvodnje u 2021. godini”, najavio je Vatrić.

Ministar privrede KS Adnan Delić je istaknuo kako je zadovoljan ovim razvojem događaja.

“Godina pandemije pokazala nam je važnost vlastite poljoprivredne proizvodnje, a osim toga mi smo u programu za podsticaj ove proizvodnje povećali finansijska sredstva na 6,1 miliona KM, što je vjerujem, također, doprinijelo većoj zainteresovanosti kod proizvođača”, naglasio je ministar Delić.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Dodao je i kako je jedan od važnijih faktora napor koji resorno Ministarstvo privrede ulaže u transparentnost svih procesa, kako bi se poljuljano povjerenje između poljoprivrednih proizvođača i institucija vratilo na pravi kolosjek.

Istaknuo je i da je čitav proces pripremanja Odluke za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji protekao krajnje otvoreno i transparentno, te da su poljoprivrednici imali priliku putem javne rasprave i sami učestvovati u njenom kreiranju.

“Saslušali smo poljoprivrednike na javnoj raspravi i njihove prijedloge i primjedbe uvrstili u Odluku, tako da mislim da je i to jedan od razloga za povećano interesovanje poljoprivrednih proizvođača. Raduje me to, a i indikator mi je da smo krenuli u dobrom smjeru”, potcrtao je ministar Delić.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NAĆI VREMENA ZA SEBE: Indira Levak ovih dana ne miruje

Eva Longoria postala suvlasnica fudbalskog kluba