in

HRT: Državna matura: Prvi obavezni ispit

Slatka-Tajna.Eu

Danas je prva državna matura iz jednog od tri obaveznih ispita – engleski jezik za skoro 18 tisuća pristupnika, izvještava v. d. ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović i “U mreži Prvog” emisiji Hrvatskog radija govorio o državnoj maturi i njezinoj provedbi.

Kako se provodi državna matura u uvjetima pandemije, kako će ispitima pristupiti covid pozitivni maturanti, a kako oni u samoizolaciji? Jesu li osigurani uvjeti za maturu učenika s Banovine? Što kažu srednjoškolci o još jednoj nastavnoj godini obilježenoj koronom?

Državna matura započela je u utorak pisanjem ispita materinjeg jezika nacionalnih manjina. Danas u 9 sati maturanti pišu ispit iz engleskog A razinu.

Pandemijsko vrijeme je, u svim sferama života, pa tako i u sustavu odgoja i obrazovanja ima poseban utjecaj, osobito po pitanju Državne mature. Vanjski centar za vanjsko vrednovanje po drugi puta organizira provedbu ispit državne mature u pandemijskim uvjetima.

– Za sada sve ide po planu, u utorak su bili ispiti za pristupnike koji su polagali državnu maturu na jezicima nacionalnih razina i Grčkom. Nakon toga slijedili su izborni predmeti, a danas je prva državna matura iz jednog od tri obaveznih ispita – engleski jezik za skoro 18 tisuća pristupnika, izvještava v. d. ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Filipović je naglasio posebnost državne mature na Banovini, obzirom da neke škole nakon potresa nisu u svojim matičnim zgradama. Dvije takve su u Sisku i jedna u Topuskom. Dogovorene su sve procedure i vjeruje da neće biti nikakvih problema.

– Za pristupnike koji polažu državnu maturu iz susjednih republika, najčešće iz BiH i Vojvodine, organizirali smo ispitne centre, imamo dva ispitna centra u Splitu, po jedan u Zagrebu, Rijeci, Slavonskom Brodu i Osijeku, istaknuo je Filipović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Lejkersi izgubili NBA titulu

NEVJEROVATNA PROSIDBA: Katarina Grujić rekla “DA”