in

Džaferović: Srbija samo strana u ratu, nema veze sa imenovanjem Schmidta

Slatka-Tajna.Eu

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić susreli su se večeras s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem u Podgorici na svečanoj večeri tokom koje su razgovarali o međusobnim odnosima dvije zemlje.

Kako su učesnici sastanka istaknuli, odnosi dvije zemlje su dobri i kvalitetni. Postoje brojni potpisani bilateralni sporazumi. A posjeta toj zemlji nastavak je unapređenja dobrosusjedskih odnosa.

Šefik Džaferović je kazao da odnose treba graditi na principima uzajamnog poštovanja. Te da Bosna i Hercegovina želi dobre odnose sa svojim susjedima. Uključujući tu i Srbiju. Jedini uvjet je da susjedi poštuju Bosnu i Hercegovinu onoliko koliko BiH poštuje njih.

Džaferović o izjavi Vučića

Komentirajući izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi s imenovanjem novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta dodao je da niko ne treba da se paternalistički odnosi prema BiH. Te da Srbija stvarno nema nikakve dodirne tačke s imenovanjem visokog predstavnika.

“Srbija je kao strana u ratu u Bosni i Hercegovini bila potpisnica Općeg okvirnog sporazuma. I nekih od aneksa među kojima je i Aneks X. Iz njega proizlaze samo obaveze za Srbiju da pruži podršku radu visokog predstavnika. Kako bi on mogao što uspješnije da provede svoj mandat u vezi sa civilnim aspektima sporazuma”, kazao je Džaferović.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Kada je u pitanju prigovor Vučića u vezi sa samitom Brdo-Brijuni, Džaferović je kazao da je tamo ukazao na otvorena pitanja između Srbije i BiH. Ali da nije dobio odgovore na ta pitanja. Ona moraju biti riješena jer nemoguće je graditi bolje odnose tako što će se stvari “gurati pod tepih”.

Za sutrašnji dan službene posjete Crnoj Gori planirano je da se članovi Predsjedništva BiH susretnu s predsjednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem, predsjednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem te i službeno s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

“Orlovi” otputovali u Japan

SLAVLJE U PORODICI ŠAULIĆ: Luka Adžić i Aleksandra Ličina krunisali svoju ljubav