in

Stroža fiskalna pravila EU 2023. godine

Slatka-Tajna.Eu

Članice EU imaju još 18 mjeseci da se slobodno zadužuju i troše, ali polako bi trebalo da se pripreme za novo uvođenje uobičajenih budžetskih i fiskalnih pravila u 2023. godini, objavila je Evropska komisija.

“Možemo potvrditi da će na osnovu proljetne procjene klauzula o općem spašavanju ostati aktivirana tokom naredne, ali ne od 2023. godine”, rekao je u potpredsjednik EK Valdis Dombrovskis

Očekuje se da će se svih 27 ekonomija država članica do kraja sljedeće godine vratiti na nivo prije krize zbog koronavirusa, rekao je najviši evropski zvaničnik za ekonomiju pri predstavljanju novog paketa ekonomskih preporuka EK.

Vlade članica EU moraju u međuvremenu održavati podsticajne ekonomske mjere koje pomažu u suzbijanju nezaposlenosti ili nesolventnosti poslovanja, rekao je Dombrovskis, prenosi FOS Media.

U martu prošle godine EK je prvi put u historiji pokrenula klauzulu o općem spašavanju, jer su se države članice pobunile od dalekosežnih blokada kojima se nastojalo spriječiti širenje koronavirusa.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prema pravilima Pakta o stabilnosti i rastu, državni bi deficit trebalo da se zadrži unutar tri posto bruto domaćeg proizvoda, dok dug ne bi trebalo da poraste iznad 60 posto BDP-a. Čak bi i u ekonomskim krizama države članice trebale pokazati nastojanja da pokušavaju postići te ciljeve.

Pravila su bila pooštrena nakon finansijske krize koja je Evropu pogodila u 2009. godini.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

KRITIKE NA RAČUN KILAŽE: Slobu Vasića prozvali novim Darkom Lazićem!

“Svi ekstremi koji ugrožavaju sigurnost novinara i njihovih porodica moraju biti najoštrije sankcionirani”