in

Nestašica sirovina trese autoindustriju – Business Magazine

Slatka-Tajna.Eu

Zbog globalnih poremećaja u lancu snabdijevanja u autoindustriji cijene nekih Teslinih modela rastu, napisao je na svom Twitter nalogu Elon Mask, kao odgovor na korisnika Twittera koji je rekao da mu se ne sviđa povećavanje cijena vozila.

“Cijene rastu uslijed velikog pritiska u lancu snabdijevanja cijelom industrijom. Pogotovo sirovine”, kazao je izvršni direktor Tesle i SpaceX-a.

Naime, Tesla je nedavno povećao cijene svojih modela 3 i modela Y, što je bilo peto poskupljenje modela u nekoliko mjeseci.

Zbog pandemije Covid-19 globalnu automobilsku industriju teško su pogodili problem u lancu snabdijevanja, posebno nedostatak čipova, a očekuje se da će nestašica poluprovodnika globalnu autoindustriju koštati 110 milijardi dolara u ovoj godini.

Proizvođači automobila, uključujući Ford i GM, smanjili su svoja očekivanja o zaradi za milijarde dolara.

Ni kompanija Tesla nije ostala imuna na uticaje nestašice, te je Musk početkom maja istakao kako problemi u lancu snabdijevanja uzrokuju “sulude poteškoće”, a nedostatak čipova uticao je i na njihove proizvodne ciljeve.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuMusk je nedavno objavio da je datum isporuke Teslinog modela S Plaid, najbržeg njihovog automobila, pomjeren na 10. juni.

Tesla je sada u pregovorima da unaprijed plati zalihe čipova, izvijestio je Financial Times.

Musk je također pokazao interes za vertikalnu integraciju. Prošle godine kompanija je otkrila planove za proizvodnju sopstvenih baterijskih ćelija, a čak je kupila i zemljište u Nevadi za eksploataciju litijum baterija.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

MALO VIŠE I MALO MANJE by Jelena Govedarica: Milica hodajuća harizma, atraktivna Sandra

KAKAV PREOKRET: Za vikend stiže drastična promjena vremena, temperature padaju za 10 stepeni, evo do kada će trajati…