in

NATO pozvao na istragu dansko-američkog špijunskog skandala

Slatka-Tajna.Eu

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u srijedu na istragu dansko-američkog špijunskog skandala, nakon izvještaja da su danske vlasti pomogle američkoj Agenciji za nacionalnu sigurnost (NSA) prisluškivati istaknutije europske političare.

– Zemlje uključene u slučaj saveznici su NATO-a i moraju se staviti sve činjenice na stol i otkriti što se zapravo dogodilo, rekao je Jens Stoltenberg za javnu Dansku radioteleviziju DR.

Rekao je da je slučaj bacio ružno svjetlo na Dansku, ali da je povjerenje u NATO ostalo netaknuto.

Istraživački novinari Danske televizije DR, zajedno s njemačkim medijima poput NDR, WDR i Sueddeutsche Zeitung, otkrili su u nedjelju da je NSA navodno prisluškivala telefone vodećih političara uz pomoć softvera koji je stvorila danska vojna obavještajna služba FE.

Istraživanje se temeljilo na anonimnim izvorima i internoj analizi FE-a iz 2012. i 2014. godine.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel također su tražili cjelovito objašnjenje od vlade u Kopenhagenu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Danska premijerka Mette Frederiksen rekla je da nije bilo sustavnog nadzora saveznika, te da ne vjeruje da su narušeni odnosi Danske s Njemačkom i Francuskom.

Tajnica za tisak Bijele kuće Jen Psaki izjavila je da su Sjedinjene Države izdale cjelovit pregled njihova pristupa nadzoru u inozemstvu od tada, te da je predsjednik Obama u to je vrijeme izdao predsjedničku direktivu koja je na značajan način promijenila pristup SAD-a.

– Nastavit ćemo surađivati s našim europskim saveznicima i partnerima na rješavanju svih pitanja putem odgovarajućih kanala nacionalne sigurnosti, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

KLEOPATRA PRORIČE SUDBINU ČITAOCIMA: Bježite od te žene, ona je prostitutka

Van Bomel novi trener Volfsburga