in

Zajednička platforma UPFBiH i granskih sindikata realnog sektora će doprinijeti boljoj zaštiti prava radnika

Slatka-Tajna.Eu

Zajednička platformom za vođenje socijalnog dijaloga koju je ponudilo Udruženje poslodavaca FBiH bit će potpisana narednih dana, zaključak je sastanak održanom 01. juna 2021. godine kojem su prisustvovali predsjednici Sindikata metalaca FBiH, Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH, Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH, Samostalnog sindikata radnika hemije i nemetala u FBiH, Sindikata tekstila, kože, obuće i gume FBiH, kao i rukovodstva UPFBiH na čelu sa predsjednikom Adnanom Smailbegovićem, direktorom Mladenom Pandurevićem i članom Izvršnog odbora Snježanom Koepruner.

Socijalni partneri su saglasni da je neophodno raditi na izgradnji i očuvanju međusobnog povjerenja, te će platforma poslužiti kao osnova za vođenje socijalnog dijalog i zajednički nastup prema institucijama vlasti u svim oblastima gdje postoji obostrani interes.

Platforma će se potpisati najkasnije do 10. juna nakon čega će se pristupiti kolektivnom pregovaranju, koordinaciji aktivnosti u Ekonomsko-socijalnom vijeću FBiH, otpočeti pregovori o minimalnoj plaći i dogovoriti zajednički nastup ka institucijama vlasti.

Platforma je osnova za uspostavljanje stalne koordinacije aktivnosti između Udruženja poslodavaca FBiH i granskih sindikata realnog sektora te je otvorena za pristupanje i drugih granskih sindikata.

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User

Balkanske Provale – Parodije na reklame

KONAČNO STIŽE PRAVO LJETO: Nagli skok temperature i obilje sunca, sve do…