in

Sastanak Vučića i predstavnika RS o imenovanju Christiana Schmidta

Slatka-Tajna.Eu

U Beogradu će u sredu biti održan sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima institucija i parlamentarnih stranaka bh. entiteta Republike Srpske (RS) na kojem će se razgovarati o imenovanju Kristijana Šmita (Christian Schmidt) za novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH).

Vučić je pozitivno odgovorio na pismo koje mu je uputila predsednica RS Željka Cvijanović, u kojem je od njega zatražila sastanak o ovom pitanju, i zakazao sastanak za 2. jun – što je potvrđeno u ponedeljak 31. maja za Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS) iz Kabineta predsednice Cvijanović.

Sastanku će, kako je najavljeno, prisustvovati i predsjedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je ranije već rekao da RS ne prihvata imenovanje nemačkog diplomate Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH, niti bilo kakve njegove ingerencije.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Veća za provedbu (PIC) mira službeno su 27. maja imenovali Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH. Ruska Federacija se nije složila sa ovom odlukom.

Dodik je, najavljujući održavanje sastanka sa Vučićem, u ponedeljak za agenciju Srna izjavio da, kako se navodi, zbog elementarnog nepoštovanja vladavine prava u vidu kršenja Aneksa 10, RS ne može prihvatiti nametanje bilo koje ličnosti za visokog predstavnika.

On smatra da je postavljanje visokog predstavnika uslovljeno saglasnošću strana potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma.

“Strane potpisnici Dejtonskog mirovnog sporazuma moraju da utvrde prijedlog, kojim se potom potvrđuje relevantnom rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN-a, a ne da nekakvi ambasadori i neka samozvana tijela pokušavaju da nam nameću visoke predstavnike kršeći međunarodno pravo”, poručio je Dodik.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kristijan Šmit će zvanično poziciju preuzeti 1. augusta, a na mestu visokog predstavnika naslediće Valentina Inzka, koji je na ovoj poziciji bio od 2009. godine, do podnošenja ostavke u četvrtak, 27. maja.

“Jako sam zadovoljan što me danas Upravni odbor Vijeća za provedbu mira imenovao za narednog visokog predstavnika u BiH. I čast mi je kao i posvećenost da blisko sarađujem sa međunarodnom zajednicom za budućnost ljudi u BiH”, rekao je u izjavi novoizabrani visoki predstavnik.

Skupština Republike Srpske je 10. marta usvojila zaključak u kojem poziva na ukidanje visokog predstavnika u BiH i “na preispitivanje odluka svih ranijih visokih predstavnika u BiH donesene izvan mandata utvrđenog Aneksom 10″.

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu je međunarodni predstavnik Ujedinjenih nacija koji nadgleda i koordinira sprovođenje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je konačni tumač Aneksa 10 (Sporazum o civilnom sprovođenju) Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Visokog predstavnika imenuje Veće sigurnosti UN-a svojom rezolucijom, a po preporuci Veća za sprovođenje mira.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Sleep Like A Baby – Baby & Toddler Sleep Solutions

Đoković podržao Osaku: Hrabra i smela odluka