in

OČEKIVANI REALNI EKONOMSKI RAST U BIH U 2021. MINIMALNO TRI POSTO U ODNOSU NA PROŠLU GODINU

Slatka-Tajna.Eu

COVID-19 kriza je nesagledivo pogodila ekonomiju cijelog svijeta. Prema očekivanjima, ekonomija Bosne i Hercegovine zabilježila je najdublju recesiju u 2020. godini, s realnim padom BDP-a od -4,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, a što je u skladu s prosječnim ekonomskim padom zemalja Jugoistočne Evrope (SEE) od -4,3 posto yoy.

Početak maja donio je stabilizaciju i završetak do sada najtežeg trećeg vala COVID-19 u BiH prema zabilježenoj stopi smrtnosti i broju slučajeva. Budući da je proces masovne imunizacije u našoj zemlji tek započet početkom aprila, te da BiH ima trenutno najnižu stopu vakcinacije u Evropi, nakon Ukrajine, od svega četiri posto, nameće se pitanje u kojem smjeru će se kretati ekonomija BiH u nastavku godine obzirom na rizike novog vala COVID-19.

„Realni sektor bh. ekonomije nudi veoma značajne pokazatelje oporavka na temelju dostupnih podataka za prvi kvartal 2021. godine te nam daje osnovu za optimizam u pogledu oporavka u drugoj polovini godine. Ključni indikatori koji snažno koreliraju sa kretanjem bh. BDP-a su zabilježili veoma impresivne stope rasta u prvom kvartalu. Oporavak strane potražnje na našim ključnim tržištima u EU rezultirao je impozantnim dvocifreni rastom bh. izvoza roba zaključno s martom (16,6 posto yoy), a koji se reflektirao i u snažnom oporavku prerađivačke industrije te proizvodnje električne energije. I ukupna industrijska proizvodnja je zabilježila rast od 7,3 posto yoy u prvom kvartalu 2021. godine, nakon dvije veoma teške recesijske godine za našu ključnu ekonomsku granu. Također, ohrabrujuća je i činjenica da u prvom kvartalu 2021. vidimo i prve naznake oporavka domaće potražnje i privatne potrošnje kao najvažnijih generatora bh. BDP-a, a što ilustrira pozitivno kretanje indeksa trgovine na malo te nivo prikupljenih indirektnih poreza i PDV-a“ istakli su iz Odjela za istraživanja i savjetovanje Raiffeisen banke u BiH.
Indeks trgovine na malo je u martu 2021. zabilježio pozitivnu stopu rasta na godišnjem nivou, prvi put od početka COVID-19 krize.

To jasno ukazuje na poboljšanje potrošačkog sentimenta i na rast prometa u maloprodaji. Ohrabruje i činjenica da rast bh. izvoza nije vezan samo za rast cijena roba na međunarodnom tržištu nego je oporavak bh. izvoza i industrije zabilježen u većini gotovih proizvoda. Stoga možemo reći da je oporavak bh. realnog sektora široko raspostranjen i dobro diverzificiran.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku„Naša trenutna prognoza ukupnog realnog ekonomskog rasta u 2021. godini je tri posto yoy sa značajnim pozitivnim izgledima. Naš bazni scenarij bazira se na pretpostavci da će se proces masovne imunizacije u BiH značajno ubrzati u trećem kvartalu te dostići nivo od najmanje 40 posto do 45 posto vakcinisanih, a kako u trećem i četvrtom kvartalu 2021. godine ne bi došlo do značajnih eskalacija četvrtog vala COVID-19 koje bi eventulno dovele do dugotrajnog lockdown-a“, navode analitičari Raiffeisen banke koji su nedavno, u veoma jakoj konkurenciji, dobili priznanje za “Najboljeg prognozera za Bosnu i Hercegovinu“, te priznanja za prognoze vezane za tekući račun, BDP, te inflaciju. Riječ je nagradi koju dodjeluje Focus Economics, vodeći pružatelj ekonomskih analiza i predviđanja za više od 130 zemalja svijeta.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ispčivala nikad viđena fotka sa vjenčanja Vesne Zmijanac i Kemiša Pjevačica i harmonikaš u STRASNOM zagrljaju, evo kako su izgledali

Izraelski oporbeni čelnik Lapid oformio novu vladu