in

Ministrice ne sramotite se, BiH nije ispunila polovinu prioriteta iz Mišljenja EK-a!

Slatka-Tajna.Eu

Analitički portal Istinomjer “uhvatio” je Turković u obmani…

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, u intervjuu za Euronews, objavljenom 28. maja 2021. godine, komentarisala je proces evropskih integracija naše zemlje, posebno se osvrnuvši na 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije (EK) o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

U tom kontekstu, Turković je izjavila da je BiH već ispunila čak polovinu uslova pobrojanih u dokumentu EK-a:

“Uprkos svim tim činjenicama, djelomično smo ispunili postavljene preduslove, poznate kao 14 ključnih prioriteta za EU budućnost BiH. Polovina tih preduslova je ispunjena, četiri su djelomično ispunjena, a ostali su u proceduri. Dakle, uzimajući u obzir sve elemente koje sam spomenula, mislim da radimo prilično dobar posao i smatram da će svi preduslovi biti ispunjeni vrlo brzo…”, Bisera Turković, 28. 5. 2021.

Podsjećamo, Mišljenje navodi da će BiH “morati temeljito poboljšati svoj zakonodavni i institucionalni okvir kako bi se osiguralo ispunjavanje ključnih prioriteta”, a prioriteti su podijeljeni u tri grupe, i to “Demokratija/Funkcionisanje”, “Vladavina prava” i “Osnovna prava”.

Istinomjer je u više navrata ocjenjivao tvrdnje i obećanja političkih aktera kada je riječ o realizaciji 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, a više o tome možete čitati u analizama “Većina od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EK-a nije realizirana”,

“Koji su prioriteti iz Mišljenja EK prioritetniji od drugih”, “Dodik promijenio stav o ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja EK-a”, “Pokrenute aktivnosti u cilju odgovora na 14 prioriteta iz Mišljenja EK”, “BiH je ispunila samo jedan, a ne 11 prioriteta iz Mišljenja EK-a”. Istinomjer također prati i obećanje lidera HDZ-a Dragana Čovića da će do kraja juna ove godine biti ispunjeno svih 14, a povodom druge godišnjice objave navedenog dokumenta objavili smo i analizu “Dvije godine od Mišljenja EK – godine koje su pojela ‘mišljenja o Mišljenju’”.

Također, Transparency International BiH (TIBiH) je 28. maja organizovao konferenciju “Dvije godine poslije: Mišljenje Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU”, te je objavljena i detaljna analiza koja nudi presjek napretka BiH u ispunjavanju ključnih prioriteta.

Prvi prioritet, “Osigurati da se izbori provode u skladu sa europskim standardima tako što će provesti relevantne preporuke OSCEa/ODIHR-a i Venecijanske komisije, osigurati transparentnost finansiranja političkih stranaka i održati lokalne izbore u Mostaru”, ispunjen je u jednoj trećini jer su, prema odluci CIK-a BiH, lokalni izbori u Mostaru održani 20. decembra 2020. godine.

Kako je navedeno u analizi TI-a BiH, a i u nekoliko Istinomjerovih ocjena, jedini prioritet koji je u potpunosti ispunjen jeste onaj pod rednim brojem tri: “Osigurati pravilno funkcionisanje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje”. Ovaj odbor je formiran 7. jula prošle godine, a ubrzo zatim je usvojen i njegov poslovnik o radu.

Prioriteti iz rubrike “Vladavina prava” su pod posebnim fokusom predstavnika međunarodne zajednice, te su iz delegacije EU u BiH naveli da je neophodno što prije raditi na usvajanju tri zakonske regulative:

BiH mora uložiti više napora da ubrza evropski put i to u nekoliko konkretnih pitanja. Potrebno je usvojiti Zakon o sukobu interesa, amandmane na zakon o VSTV-u kao i poboljšanje Zakona o javnim nabavkama.

Krassimir Nikolov, šef Sekcije za evropske integracije, politička i ekonomska pitanja, Delegacija EU u BiH, 28. 5. 2021.

Ipak, nijedan prioritet iz ove kategorije još uvijek nije ni djelimično ispunjen, iako je radna grupa u septembru 2020. godine pripremila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u, a Nacrt zakona o sukobu interesa u institucijama BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama se nalaze u parlamentarnoj proceduri od 2017, odnosno 2021. godine.

Blago bolja situacija prisutna je kod prioriteta u sekciji “Osnovna prava”, s obzirom na to da je Ustavni sud BiH u oktobru 2019. ukinuo odredbu Ustava Republike Srpske o postojanju smrtne kazne, čime je polovično ispunjen prioritet pod rednim brojem deset, a djelimično je ispunjen jedanaesti prioritet, nakon što je tokom 2020. godine Brčko distrikt usvojio novi zakon o slobodi okupljanja, koji je u potpunosti usklađen sa evropskim standardima.

Finalno, korak ka realizaciji posljednjeg prioriteta, koji se tiče reforme javne uprave, napravljen je tokom prošle godine, s obzirom na to da je Vijeće ministara BiH donijelo Odluku o usvajanju Akcijskog plana za reformu javne uprave, kojim će biti realizirani ciljevi i mjere definirani Strateškim okvirom za reformu javne uprave do 2022. godine, ali, kako navode iz TI-a BiH, “nije postignut veći napredak u osiguranju profesionalizacije i depolitizacije državne službe”.

Analizom napretka BiH u pogledu ispunjavanja ključnih prioriteta iz Mišljenja EK-a evidentno je da je Bisera Turković još jedna u nizu javnih funkcionera/ki koji su iznijeli netačne tvrdnje na ovu temu, te stoga Istinomjer njenu izjavu da je “polovina preduslova ispunjena” ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)










Report

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

RUŠI SVE REKORDE! Dado Polumenta izbacio novi duet!

Deset dokaza da je ružičasta manikura uvijek pun pogodak