in

Tisuće božura čekaju domaće kupce

Slatka-Tajna.Eu

Hrvatska većinu rezanog cvijeća uvozi. Rijetki su izvoznici, poput Željka Ledinskog, koji je prije 15-ak godina na svojem imanju u Kovačevcu nedaleko od Bjelovara počeo uzgajati i izvoziti božure. No već drugu godinu izvoz je izostao – zbog pandemije.

Božur ili trojačka ruža nekad je bio ukras svakoga seoskog vrta. Na toj je tradiciji svoju cvjetnu priču izgradio Željko Ledinski zasadivši komercijalne sorte na gotovo hektaru površina. Berba je tek počela i potrajat će dva tjedna.

– Evo ovu godinu smo krenuli nešto kasnije, pošto su bili i mrazevi i kiša i hladnije vrijeme. No, plastenike nisu ni pokrivali, samo zaštitili mrežom, kako bi božuri dozrijevali što kasnije. Jer, zbog pandemije već drugu godinu ne izvoze, kaže Safet Mustedanagić, berač.

Vlasnik OPG-a Željko Ledinski kaže kako zbog pandemije nije bilo pravog tržišta. Izostali su ‘eventi’ – svadbe, krstitke… Sve je bilo zatvoreno, a tako je, dodaje bilo i u cijeloj Europi tako da nisu božure slali ni na burzu cvijeća. Lani je dobio novčanu pomoć od Europske unije. Tisuće cvjetova čekat će sada domaće tržište, a počeli su ih i prerađivati u eterično ulje i hidrolat.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










I tradicionalni Dani božura u Kovačevcu čekaju bolje dane, a ubrani pupovi u hladnjači gdje mogu ostati svježi i do mjesec dana – svoje kupce.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Vojaž prebolio Breskvicu: Mediji pišu da je sa ovom djevojkom

Federer “prošetao” do drugog kola Rolan Garosa