in

Nezaposlenost mladih na Balkanu duplo veća nego u EU

Slatka-Tajna.Eu

Mladost i zaposlenje već neko vrijeme nisu dobra kombinacija na Zapadnom Balkanu, gdje je prosječna stopa nezaposlenosti kod ove populacije u 2020. godini bila 35,1 posto, izjavila je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu, na konferenciji u Sarajevu.

Ona je rekla da je stopa više nego dvostruko veća u odnosu na prosjek Evropske unije od 16,9 posto.

„Za dio situacije je kriva pandemija Covid-19 koja je smanjila ponudu poslova, ali promjena nezaposlenosti kod mladih zahtijeva eliminiranje uzroka problema, a ne samo rješavanje efekata“, navela je Bregu.

Sekretarka je na konferenciji „Dajte mladima šansu“ istakla kako je zaposlenost mladih u svih šest zemalja ovog regiona bila ispod 27 posto, dok je rodno zasnovana razlika u korist muškaraca značajna – zaposlenosti mladih žena iznosila 14,5 posto, a mladića 24,8 posto.

„Potreba da se nešto uradi je jasna, jer je mladost naša najveća dragocjenost. Da bismo promijenili stvari, ne moramo da izmislimo točak, već radije napravimo vozilo uz pomoć postojećih točkova, u konkretnom slučaju Garancija za mlade na Zapadnom Balkanu po ugledu na program EU, koji je pomogao milionima mladih Evropljana da dođu do dobre ponude za zaposlenje, nastave obrazovanje, pripravništvo ili staž u periodu od četiri mjeseca poslije gubitka posla ili prestanka školovanja“, izjavila je Bregu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Direktor Glavne uprave Evropske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje (DG EMPL) Jordi Curell poručio je da je EU spremna da podrži razvoj programa za mobilisanje mladih, kao što je Garancija za mlade u regionu, zajedno sa onima koje su već primijenile članice EU, kao i kroz Instrumente pretpristupne pomoći (IPA).

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Evo kako Rada izlazi na kraj sa pjevačicama kojima se sviđa njen dečko

HARIS DŽINOVIĆ O SUPRUZI: “Ne može ona baš da bude kapiten tima i da vodi sve”