in

Mostarka Marina Musa dobitnica je prestižne nagrade u Torontu

Slatka-Tajna.Eu

Stipendija, koju je dodijelila Charles H. Best fondacija, uručuje se u znak sjećanja na tog američko-kanadskog naučnika, jednog od suotkrivača inzulina

Postdoktorska istraživačica Marina Musa iz Mostara nagrađena je Charles H. stipendijom za 2021. godinu na Univerzitetu u Torontu.

Kako se navodi u obrazloženju, stipendijom, odnosno prestižnom godišnjom nagradom odaje se priznanje izvanrednom postdoktorskom kandidatu na Univerzitetu u Torontu, Donnelly Center za stanična i biomolekularna društveno korisna istraživanja.

Stipendija, koju je dodijelila Charles H. Best fondacija, uručuje se u znak sjećanja na tog američko-kanadskog naučnika, jednog od suotkrivača inzulina.

Musa se pridružila laboratoriju Andyja Frasera, profesora molekularne genetike u Donnelly Centeru, kako bi proučavala metabolizam parazita koji inficira crijeva oko milijarde ljudi širom svijeta, uglavnom u siromašnim zemljama gdje imaju dugotrajne učinke na razvoj zdravlja. U međuvremenu, sve veća rezistencija parazita na postojeće lijekove znači da su hitno potrebni novi.

Ova Mostarka istražuje kako bakterije u crijevima ili mikrobiom doprinose infekciji. Njen je cilj identificirati spojeve koje proizvode bakterije koje su ključne za opstanak parazita unutar crijeva domaćina.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku– Ono što proučavamo u biti je biološka zagonetka s domaćinom, parazitom i mikrobiomom koji utječu jedni na druge, kazala je Musa.

Dodala je kako postoji mnogo varijabilnosti i nesigurnosti, a ovo je veliko ohrabrenje za nastavak istraživanja.

– Jako sam uzbuđena kad vidim kamo nas ovaj projekt vodi u budućnosti, istakla je Marina Musa.

Preuzeto: MojaBiH


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Lajović ispao u prvom kolu Rolan Garosa

FBiH u aprilu posjetilo 20.764 turista