in

Hrvatska kupnjom aviona pokazala predanost cilju

Slatka-Tajna.Eu

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić istaknuo je na sastanku ministara obrane članica NATO-a kako je Hrvatska nedavnom kupnjom borbenih zrakoplova “dodatno potvrdila” svoju predanost Zavjetu izdvajanja za obranu iz Walesa, po kojemu bi članice NATO-a trebale izdvajati 2 posto proračuna za vojsku.

Banožić je na sastanku “podržao procese strateškog planiranja Saveza čijom će implementacijom NATO ostati spreman i snažan kako danas, tako i u budućnosti”, navodi se u priopćenju ministarstva obrane.

– Za uspješnu provedbu tih procesa, bit će nužno da Saveznice potvrde svoju predanost Zavjetu izdvajanja za obranu iz Walesa, a što je Republika Hrvatska dodatno potvrdila kroz prošlotjednu Odluku hrvatske Vlade o nabavi višenamjenskih borbenih zrakoplova, što ujedno predstavlja najveću pojedinačnu investiciju u obranu u hrvatskoj povijesti, dodaje se.

Vlada je prošloga tjedna donijela odluku o kupnji 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale F3-R od Francuske za 999 milijuna eura.

Na samitu NATO-a u Walesu 2014. potpisan je Zavjet o izdvajanju za obranu kojim su se države članice obvezale dostići cilj izdvajanja 2 posto proračuna za vojsku, od čega 20 posto za opremanje i modernizaciju.

U priopćenju ministarstva obrane stoji i da su se ministri obrane usuglasili po pitanju preporuka i prijedloga iz inicijative NATO 2030.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Posebno je važno istaknuti da su ministri obrane suglasni u namjeri da osnaže kolektivnu obranu, stoga je dogovoren rad na razvoju novog Strateškog koncepta NATO-a, navodi se.

– Ministri su se složili da NATO treba proširiti svoj pristup sigurnosti, s posebnim naglaskom na otpornost, u što valja uvrstiti i pitanja vezana uz infrastrukturu, opskrbne lance, te komunikacije. Također je izražena nužnost unaprjeđenja tehnoloških sposobnosti Saveza, kao i pridavanje veće pažnje sigurnosnim implikacijama koje proizlaze iz klimatskih promjena, dodaje se.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

HARIS DŽINOVIĆ O SUPRUZI: “Ne može ona baš da bude kapiten tima i da vodi sve”

Petev: Ozbiljnim pristupom do pobjede