in

Žustra rasprava o rezultatima izbora u Otvorenom

Slatka-Tajna.Eu
Igor Peternel i Sandra Benčić

Igor Peternel i Sandra Benčić

Foto: HRT / HTV

Rezultate izbora i nove trendove u politici, u Otvorenom komentiraju Branko Bačić (HDZ), Sandra Benčić (Možemo!), Igor Peternel (Domovinski pokret), Zlatko Komadina (SDP) i Tulio Demetlika (IDS).

Sandra Benčić (Možemo!) rekla je da nakon primopredaje vlasti u gradu odmah startaju s financijskom revizijom poslovanja u Gradu i Holdingu, analizom štetnih ugovora, rekonstrukcijom Gradske uprave i smanjenjem broja ureda te uspostavljanja sustava pomoći građanima oko obnove nakon potresa.

– Prvo ćemo osigurati mobilne timove i Gradski ured za obnovu koji će izravno građanima pomagati i raditi na dokumentaciji koji moraju dati Fondu za obnovu kako bi se taj proces ubrzao. Isto tako krenut ćemo s financiranjem projektne dokumentacije jer je ona mnogima velika zapreka za dobivanje pomoći iz Fonda za obnovu. Jednako tako važno je korištenje Fonda solidarnosti, ta sredstva EU-a se još uvijek ne distribuiraju. Na nama je veliki zadatak da što prije pripremimo projektnu dokumentaciju za obnovu škola i vrtića, te druge infrastrukture na području grada kako bi bili sigurni da će se ti poslovi ugovoriti do roka, a on je lipanj 2022., rekla je Benčić.

Branko Bačić (HDZ) komentirao je izjavu premijera Plenkovića koji je izjavio da je HDZ ostvario kolosalnu pobjedu. Smatra da je Plenković dao pravilnu ocjenu lokalnih izbora.

– Mi možemo o dojmu, jesmo li mogli više ili manje, ali rezultati izbora prema kojima smo osvojili 75 posto županija, 15 od 20 županija, i 45 posto svih gradova tj. 55 gradova, jedino je moguće kroz prizmu matematike ocijeniti je li i u kolikoj mjeri apsolutna pobjeda HDZ-a na ovim izborima. Ja tvrdim da jest, rekao je Bačić.

HDZ je osvojio, kazao je Bačić, svaki drugi velik grad u Hrvatskoj. Istaknuo je kako ti podaci dovoljno za sebe govore.

– Ja njih promatram kroz prizmu kvalitetnih programa i naših kandidata, ali s druge strane ove izbore doživljavam kao potvrdu rada Vlade, rekao  je.

Otvoreno o rezultatima lokalnih izbora

Foto: HRT / HTV

Zlatko Komadina, novoizabrani Primorsko-goranski župan (SDP), nije se složio s Bačićevom ocjenom. Kazao je kako HDZ nema zašto biti zadovoljan jer je osvojio samo jedan od četiri velika grada.

– Ne vidim ja tu neku kolosalnu pobjedu. A ovo da stižu novi ljudi, po meni je to rezultat direktnih izbora. Biraju se ljudi, a ne stranke. Ništa se tu spektakularno ne događa nego se rakurs građana prema izborima promijenio. Kod nas je država uložila oko tri milijarde kuna u velike strateške projekte i onda su u kampanji govorili što bi birali mene ili Filipovića kad su oni uložilinovce. Što bi država trebala nego ulagati novce? To su novci EU-a. Ne kupuje se naklonost birača davanjem novaca.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Igor Peternel (Domovinski pokret) rekao je da su vrlo zadovoljni ostvarenim rezultatima na lokalnim izborima. Zahvalio se svim biračima koji su im dali glas. 

– Gospodin Škoro praktički je premašio broj glasova koji je dobio na predsjedničkim izborima. Pozicionirali smo se kao jedina opcija koja je antipod platformi Možemo u Zagrebu, osvojili smo Vukovar, koji je važan za HDZ, Slatinu, Županju, za par glasova nam je pobjegao Zaprešić, važan smo čimbenik u formiranju vlasti u Splitsko-dalnatinskoj županiji. Imamo skoro 500 vijećnika na nivou RH, rekao je.

Tulio Demetlika, novoizabrani zamjenik Istarskog župana, IDS, rekao je kako se u Istri dogodilo veliko iznenađenje, no kako kaže, IDS je još uvijek najsnažnija stranka u Istarskoj županiji.

– Činjenica je da se promjene dešavaju ne samo u Istri, već i u cijeloj Hrvatskoj, ali i u cijeloj EU. Pušu neki novi vjetrovi i sigurno je da IDS, kao najsnažnija istarska stranka, postavila je ljestivicu visoko i logično je da naši građani od nas očekuju puno, rekao je Demetlika.

Rasprava Bačića i Komadine

Rasprava Bačića i Komadine

Foto: HRT / HTV

Na pitanje Komadini, sumnja li na izbornu prevaru, odgovorio je da je suviše listića koji su nevažeći.

– Već dugo želim reći kako je IDS relativni gubitinik zato što se uvijek uspoređuje što imate i što ste imali. HDZ je također gubitnik, govori i dodaje kako imaju napukline što pokazuje da tamo gdje su stasali, tamo su se i počeli urušavati.

Naglasio je kako je SDP napravio dobar rezultat zato što nije ni dobio ni izgubio već je ono što je imao “malo podignuo”. Ako gledate plavu kartu HDZ-a u Hrvatskoj, mislim da se ona polako počela rastakati, rekao je Komadina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

MEDIJI SU SE POVUKLI OD MENE NAKON ŽENIDBE: Aci Živanoviću nije pukao glas i nije prestao raditi

Odbojkašice Srbije poražene od SAD u Ligi nacija