in

UIO BiH pripremila nova zakonska rješenja o PDV-u i akcizama

Slatka-Tajna.Eu

Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH pripremila je nova zakonska rješenja o PDV-u i akcizama koji će u velikoj mjeri otkloniti do sada uočene nedostatke i omogućiti pojednostavljenje mnogih procedura u oblasti indirektnog oporezivanja, kazao je  direktor Uprave Miro Džakula.

Džakula je tokom razgovora sa poslanicima Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, koji su okupljeni oko Kluba za evropske integracije i sigurnosna pitanja, naveo da bi se time olakšalo funkcioniranje poslovne zajednice u BiH, saopćeno je iz UIO.

Također, izrazio je i veću angažiranost svih instanci vlasti u BiH od kojih zavisi donošenje ovih zakona.

Na sastanku se govorilo i o mogućnostima i efektima uvođenja diferencirane stope PDV-a koja bi podrazumijevala smanjenje stope PDV-a na lijekove, dječiju hranu i druge prehrambene robe i njen uticaj na fiskalnu stabilnost BiH, kao i o inicijativama poslovne zajednice u BiH za izmjenama određenih odredaba Zakona o PDV-u i Zakona o akcizama u BiH sa ciljem olakšanja poslovanja poslovnih subjekata u BiH.

Poslanici Parlamentarne skupštine BiH zainteresovali su se i za nabavku objekta za sjedište UIO i Regionalni centar Banja Luka, o čemu ih je Džakula detaljno informirao i upoznao sa aktivnostima koje je Uprava do sada preduzela, kao i o potrebi rješavanja ovog pitanja kako bi se obezbijedili dostojni uslovi za rad zaposlenih.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Zajednički stav učesnika sastanka je da ovakav vid saradnje treba podržati i da će isti doprinijeti jačanju fiskane stabilnosti i napretku BiH i postizanju efikasnih rezultata u radu UIO.

Na sastanku se razgovaralo i o stanju naplate prihoda od indirektnih poreza koje UIO naplaćuje na Jedinstveni račun.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Tekst iz dnevnika Karleušine kćerke (11) hit na društvenim mrežama: Život je takav. Obaveze, muke…

OVO SE ODAVNO NIJE DOGODILO: U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo potvrđena…