in

Švicarska će platiti cijenu nepotpisivanja trgovinskog sporazuma s EU

Slatka-Tajna.Eu

Švicarska će platiti cijenu izgubljenim izvozom, većim troškovima i bit će manje privlačna kao poslovno središte.

Kako ocjenjuju analitičari, ovo će se desiti nakon što je Švicarska odlučila  odustati od ugovora koji bi je tješnje povezao sa najvećim trgovinskim partnerom, Evropskom unijom.

Iako je euroskeptična krajnja desnica slavila propast onoga što je smatrala “kolonijalnim” ugovorom, a ljevica navijala za odbranu mjera podrške za visoke švicarske plate, kompanije i ekonomisti su upozorili da će uslijediti značajne ekonomske posljedice.

Švicarska neće propasti, ali će je postupno pritisnuti zastarijevanje više od 100 bilateralnih sporazuma koji osiguravaju neometanu prekograničnu trgovinu, dok se Brisel drži zavjeta da toj zemlji neže odobriti nikakav novi pristup njegovom tržištu bez ugovora, navodi Reuters.

Sektor medicinske tehnologije je već osjetio nedostatke, budući da je istekao sporazum o međusobnom dogovoru o industrijskim standardima (MRA), što znači da švicarski proizvođači medtecha imaju jednak tretman kao i svaka zemlja izvan EU.

Industrijsko tijelo Swiss Medtech objavilo je da će novi administrativni zahtjevi u početku koštati sektor oko 114 miliona švicarskih franaka (127 miliona dolara), a zatim godišnje po 75 miliona franaka.

Iako je to tek djelić ukupnog izvoza vrijednog 5,2 milijarde franaka, veća opasnost je u neevropskim firmama i novoosnovanim preduzećima koja će Švicarsku izbjegavati pri odabiru mjesta svog evropskog sjedišta.

“Svako ko jednostavno izjavi da su administrativni troškovi podnošljivi u potpunosti ignoriše koliko je jaka međunarodna konkurencija”, rekao je predsjednik Swiss Medtecha, Beat Fonlanten.

Švicarski mašinski sektor (MEM) mogao bi se suočiti sa teškoćama dvije ili tri godine nakon isteka MRA-a, ali izgledi za uniju električne energije i saradnju u zdravtsvu već su presušili.

Swiss Mem (Udruženje mašinske i elektrotehničke industrije) smatra neometan pristup jedinstvenom tržištu nužnim. Udruženje izvozi 80 posto svojih proizvoda, a oko 55 posto odlazi u 27 zemalja članica EU.

“Hiljade visokokvalitetnih poslova u Švicarskoj zavisi od bilatelarnih aranžmana”, saopćio je Swiss Mem, takođe upozoravajući na snabdijevanje električnom energijom iz EU.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku“Radi sigurnosti snabdijevanja električnom energijom i sve veće potražnje za njom zbog klimatskih promjena, smatramo da nam je posebno hitan i nužan sporazum o električnoj energiji i to ne samo za industriju”, navode iz tog udruženja.

Studija istraživačkog centra BAK ekonomiks pokazala je da bi zastoji u trgovini koji su posljedica tehničkih prepreka mogli da smanje izvoz robe u sektorima, koji bi direktno kumulativno mogli biti pogođeni 12-postotnim padom do 2040. godine.

“Izvozno orijentisana švicarska ekonomija zavisi od stabilnih trgovinskih odnosa, a time i od odgovarajućih sporazuma sa EU. To više nije slučaj bez okvirnog sporazuma ili jasne alternative”, naveli su.

Istraživači švicarskih univerziteta više ne mogu imati pristup programu EU Horizon, koji naučnicima osigurava milijarde finansiranja.

“Ako Švicarska više ne bude dio programa finansiranja Horizona, to je kao da je izbačena iz Lige šampiona u fudbalu”, rekao je  potpredsjednik Saveznog tehnološkog instituta u Cirihu Detlef Ginter.

Direktor Švicarskog ekonomskog instituta KOF Jan-Egbert Sturm smatra da će, bez nekog okvirnog sporazuma sa EU, švicarska ekonomija sve teže ostajati konkurentna.

“Mnogi će sektori – na primjer farmaceutska industrija, energetski sektor ili nauka – biti pod sve težim pritiskom bez okvirnog sporazuma”, rekao je.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ZADNJI DIO SAMO ŠTO NE ISPADNE: Karleuša obukla kombinezon koji je nosila prije 20 godina

Dnevnik u 19: Zenička zaobilaznica – (ne)upotrebljiva trasa