in

Radikalna desnica ulazi u koaliciju protiv Netanyahua

Slatka-Tajna.Eu

Čelnik radikalne izraelske stranke Yamine, Naftali Bennett rekao je da se planira priključiti taboru oporbenog čelnika Yaira Lapida koji pokušava sastaviti koaliciju kako bi s vlasti srušio premijera Benjamina Netanyahua.

– Učinit ću sve kako bismo, zajedno s mojim prijateljem Yairom Lapidom, sastavili vladu nacionalnog jedinstva, rekao je Bennet koji tjednima nije otkrivao hoće li se priključiti oporbenom čelniku koji pokušava sastaviti “vladu nacionalnog jedinstva” i tako prekinuti vladavinu Benjamina Netanyahua, najdulju u povijesti izraelske države. 

Komentirajući Bennettovu izjavu, Netanyahu ga je optužio za “prevaru stoljeća”, podsjetivši na njegova ranija javna obećanja da se neće udruživati s Lapidom. 

– Za tu je koaliciju rekao da je opasna za sigurnost i budućnost Izraela. 

– Što će učiniti za obranu Izraela? Što će učiniti s Iranom i Gazom? Što će reći vladi u Washingtonu?, upitao je Netanyahu. 

Židovska država je u nepune dvije godine imala četvore parlamentarne izbore na kojima Netanyahu nije uspio osvojiti većinu i nakon kojih se nije mogla formirati stabilna vlada. Nakon posljednjih izbora održanih u ožujku, izraelski predsjednik Reuven Rivlin ovlastio je Netanyahua, kojega je stranka Likud (desnica) osvojila najveći broj glasova, da sastavi vladu. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










No premijer na odlasku nije uspio osigurati potreban broj od 61 od 120 zastupnika u Knesetu kako bi formirao “desnu vladu” koju je priželjkivao, što bi moglo dovesti do novih izbora ako Lapid do srijede u ponoć, kada istječe zakonski rok, ne formira vladu nacionalnog jedinstva u koju bi ušli ljevica, centar i desnica. 

– Ili ćemo imati pete po redu izbore, ili vladu nacionalnog jedinstva”, rekao je u nedjelju Bennett, dodajući da zasad “nije moguće” sastaviti desnu vladu “pod Netanyahuovim vodstvom”. 

Da bi se sastavila “vlada nacionalnog jedinstva” koju zovu i “vladom promjena”, Lapid treba dobiti potporu 61 zastupnika, a za to mu, osim Bennettove, treba i potpora barem jedne od dviju stranka izraelskih Arapa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

prorocica kleopatra

Dalić i Šuker čestitali Kovačiću