in

Biden želi oživjeti američku ekonomiju ambicioznim budžetom za 2022.godinu

Slatka-Tajna.Eu

Američki predsjednik Joe Biden iznio je  prijedlog budžeta za 2022. godinu od šest biliona dolara, koji predviđa velika ulaganja u infrastrukturu i povećanje poreza za bogatija domaćinstva i za kompanije.
Biden želi “oživjeti” američku ekonomiju budžetom za 2022. godinu koji ima prioritete suprotne od onih Donalda Trumpa uz rashode koji će povećati zaduženost zemlje do dosad neviđenog nivoa.

Američki predsjednik želi znatno povećati izdvajanja za školstvo, zdravstvo i infrastrukturu, što je na tragu njegovih predizbornih obećanja i smjernica koje je izložio početkom aprila. Vojni budžet se malo povećava, na 756 milijarda dolara.

“Moramo iskoristiti ovaj trenutak kako bismo oživili i reformirali novu američku ekonomiju koje ulaže u potencijal svakog Amerikanca”, rekao je Biden u obraćanju u Kongresu.

Covid-19 je prouzročio najgoru ekonomsku krizu u SAD-u od 1930-ih i premda se najveća svjetska ekonomija počinje oporavljati, još je daleko od nivoa na kojoj je bila prije pandemije.

Bidenova administracija se nada da će plan proći u Kongresu no očekuje se oštra rasprava u Kongresu i sigurno je da će doživjeti izmjene.

Obuhvaća ulaganja od 1700 milijarda dolara tokom osam godina koja bi trebala potaknuti otvaranje novih radnih mjesta. No o njemu još raspravlja s republikancima. “Plan za američke porodice”, odnosno plana za jačanje socijalne sigurnosti, pak predviđa 1800 milijardi u deset godina.

Budžet za 2022. predviđa rashode za “popravak cesta i mostova”, “modernizaciju javnog prevoza”, “ulaganja u željeznicu, u putničkom i u teretnom prometu”, za “izgradnju najboljih aerodroma u svijetu” i drugo.

Budžet za 2022. obuhvaća mjere za poboljšanje medicinske brige zahvaljujući smanjenju cijene lijekova koji se izdaju na recept te proširenju i poboljšanju zdravstvenog osiguranja, s većim izdvajanjem za javne programe Medicare (namijenjen starijima) i Medicaid (za siromašne).

Kako bi finansirao skupa ulaganja Joe Biden predlaže povećanje poreza za kompanije sa sadašnjih 21 na 28 posto i povećanje poreza za domaćinstva koja zarađuju više od 400.000 dolara na godinu.

Budžet predviđa i “historijska” sredstva od 36,5 milijarda dolara za škole koje pate od hronične besparice, kako bi mogle osigurati kvalitetno obrazovanje svim učenicima koji dolaze iz skromnijih obitelji.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U tekstu se predlaže i osnivanje zdravstvene agencije koja će raditi na istraživanju raka, dijabetesa i Alzheimerove bolesti, za koju će se izdvojiti 6,5 milijarda dolara.

Tekst obuhvaća i sredstva za suzbijanje nasilja vatrenim oružjem koje se naziva javnozdravstvenim problemom i za pomoć stambenom zbrinjavanju kako bi se smanjio broj beskućnika (30,4 milijarde dolara).

Joe Biden tvrdi da će prihvaćanje planova omogućiti da se “s vremenom ostvare uštede” koje će premašiti cijenu investicija.

Svakako, ističe da će ovi budžetski prijedlozi smanjiti javni deficit u drugom deceniji (nakon 2032.) za više od dva biliona dolara.

Ako se ovaj prijedlog prihvati, zaduženost će krajem 2022. skočiti na rekordni nivo od 111,8 posto BDP-a, a za kraj 2021. se procjenjuje na 109,7 posto.

Na kraju, prijedlog prati predviđanje rasta u 2022. od +6,2 posto i +4,2 posto u 2023., po stopi od 3,8 do četiri posto između 2024. i 2031.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

MIRZA SELIMOVIĆ JE ZAHVALAN HARIJU VAREŠANOVIĆU: Srce mi je puno

EDIN HADŽIPAŠIĆ, BIZNISMEN I PJEVAČ: Bosna mi je puno važnija od Srbije