in

Večernjakov pečat: Osobe godine u BiH 12 humanitaraca

Slatka-Tajna.Eu

Nagradu Osoba godine u Bosni i Hercegovini na 20. jubilarnom “Večernjakovom pečatu” održanom večeras uz izravan prijenos na BHRT-u, HRT-u 2 i desetak drugih tv i radijskih postaja, dobilo je 12 članova Svjetskog programa za hranu UN-a, humanitaraca iz BiH koje je prošle godine prepoznala i Zaklada Alfreda Nobela uručivši im Nobelovu nagradu za mir.

Kako piše Večernji.hr, prestižna manifestacija, jubilarni 20. Večernjakov pečat, održala se u petak navečer istovremeno u nekoliko gradova u BiH i regiji, a prenosile su je BHRT i HRT te druge regionalne televizije.

Posebni ocjenjivački sud sa šireg popisa izabrao je 150 kandidata iz svih sfera života koji su sa svojim djelovanjem obilježili proteklu godinu. Kandidati su se natjecati u 15 kategorija za glavnu nagradu ‘Osobu godine’.

“Osoba godine”

Titulu Osobe godine u BIH ponijelo je 12 članova Svjetskog programa za hranu Ujedinjenih naroda, a koji su rodom iz Bosne i Hercegovine.

Svjetski program za hranu je prošle godine dobio Nobelovu nagradu za mir.

Organizacija pomaže više od 100 milijuna ljudi u 88 ratom, siromaštvom i glađu pogođenih država.

Denis Ćorić iz Mostara, Aida Filipović iz Sarajeva, Zlatan Milišić iz Sarajeva, Dragica Pajević Alp iz Banje Luke, Dragan Močević iz Mostara, Davorka Garagić iz Tuzle, Snježana Leovac iz Sarajeva, Alen Hodžić iz Cazina, Nataša Nadaždin iz Mostara, Mirjana Kavelj iz Sarajeva, Asja Hadžihasanović iz Sarajeva i Marija Vučina iz Stoca učinili su BiH ponosnom i zasluženo su ponijeli titulu Osobe godine u BiH.

Sportske ličnosti

Sportaš godine je Bojan Bogdanović. Nagradu umjesto njega primila je njegova sestra Martina Bogdanović. Bojan se javio iz Salt Lake Cityja i obećao da će učiniti sve što može da svoj tim dovede do kraja.

Posebno priznanje za iznimna sportska dostignuća dobio je Zlatan Ibrahimović.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Dino Merlin – umjetnik godine

Umjetnikom godine proglašen je Dino Merlin. Nagradu mu je predala Amina Mahmutović, predsjednica Uprave UniCredit banke.

Pečat za znanost dobila Anela Zorlak, koja je otvorila prvo genetičko savjetovalište u Sarajevu i koja se bavi istraživanjem rijetkih oboljenja u BiH.

Nagradu za Međureligijski dijalog dobio je igumanu Danilu Pavloviću. Njemu su nagradu predale časna sestra Blanka Jeličić i muallima Šejla Mujić-Kevrić.

Političar godine je Mario Kordić, aktualni gradonačelnik Mostara. Priznanje mu je uručio njegov prethodnik bivši gradonačelnik Ljubo Bešlić koji je istaknuo da mu je čast dodijeliti ovu nagradu.

Priznanje za zvijezdu godine dobila je Arija Rizvić, pobjednica HRT-ova showa “Zvijezde pjevaju”. Političar godine u BiH je Mario Kordić, koji je na izborima održanima nakon 12 godina izabran za gradonačelnika Mostara. Posebno priznanje za iznimna sportska dostignuća dobio je Zlatan Ibrahimović. Sportaš godine je Bojan Bogdanović, NBA košarkaš.

Europska osoba godine je Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a i potpredsjednik Europske komisije, koji je preko Pečata poslao posebnu poruku svima u BiH.

EU čvrsto i nedvosmisleno podržava europsku perspektivu BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje. Zapadni Balkan, uključujući Bosnu i Hercegovinu, prioritet je EU agende. To se također odražava u nezapamćenim razinama potpore EU-a koja je mobilizirana za regiju – uključujući ublažavanje utjecaja COVID-19, poručio je Borrell.

Izvor : FENA

Osobom godine u svijetu proglašen je Joe Biden, predsjednik SAD-a. Nagradu je u njegovo ime primio veleposlanik SAD-a u BiH Eric Nelson. On je u svom obraćanju naglasio kako Sjedinjene Države jesu i bit će istinski prijatelj i saveznik građana BiH.

Prijateljstvo i uzajamno razumijevanje između naših dviju zemalja traju desetljećima. Ovo je još jedan simbol dubine naših odnosa. Sjedinjene Države jesu i bit će istinski prijatelj i saveznik građana Bosne i Hercegovine. Predsjednik Biden i njegova administracija nastavit će podržavati BiH kao neovisnu, suverenu i demokratsku državu koja je na putu k euroatlantskoj zajednici. Uime Sjedinjenih Država, hvala vam za čast koju ste nam ukazali, kazao je Nelson.

Na jubilarnom 20. Večernjakovu pečatu dodijeljena su dva posebna priznanja BHRT-u i HRT-u u povodu velikih televizijskih jubileja.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Novi uspjeh bh. odbojkašica: Ponovno nadigrale Latviju

Poraz košarkašica Srbije od Belgije u neizvjesnoj završnici