in

UEFA ukida pravilo gola u gostima za klupska takmičenja

Slatka-Tajna.Eu

Evropska fudbalska federacija (UEFA) trebala bi razdrmati Ligu šampiona i Evropsku ligu tako što će se riješiti pravila gola u gostima u nokaut fazi.

Utakmice nokaut faze u evropskim takmičenjima odlučivane su pravilom gola u gostima još od davne 1965. godine, kada je to pravilo uvedeno u UEFA Kup pobjednika kupova.

Nakon 55 godina korištenje pravila u evropskim klupskim takmičenjima, ono će biti ukinuto budući da je UEFA komisija za klupska takmičenja odlučila riješiti se pravila.

Konačna odluka će samo potvrditi Izvršni odbor UEFA-e pa pravilo više nećemo gledati na utakmicama Lige prvaka, Evropske lige i Konferencijske lige.

Odluka o ukidanju pravila znači da će sve utakmice koje završe neriješenim rezultatom ići direktno u produžetke, a potom će se igrati penali.

Pravilo je u početku stvoreno da se riješi potreba treće utakmice ili baraža, kada su timovi izjednačeni, a namijenjeno je poticanju napadačke igre gostujućih ekipa.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ove sezone zbog tog pravila, koje je važilo i u produžetku, Porto je pobijedio Juventus u šesnaestini finala, kada je imao 30 minuta vremena da postigne dodatni gol.

Porto je kod kuće slavio u prvoj utakmici rezultatom 2:1 kada je Federiko Čiesa postigao kasni gol za Juve. Revanš u Torinu je okončan istim rezultatom u regularnih 90 minuta, što je dovelo do produžetaka.

Realizovani slobodni udarac Serhija Oliveire značio je da su Staroj dami bila potrebna dva gola u posljednjih pet minuta pa pogodak Adriena Rabioa nije bio dovoljan zbog Portovog gola u gostima.

Podsjetimo, čuvena Barselonina pobjeda nad Čelsijem u polufinalu Lige šampiona 2009. godine odlučena je takođe golom u gostima.

Pogodak Andresa Inieste u posljednjem trenutku na Stamford Bridžu poništio je početni gol Majkla Esijena, nakon što je prvi meč okončan bez pogodaka na Nou Kampu.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ADVOKAT FERAGET O UBISTVU DŽENANA MEMIĆA: Javnost će biti šokirana, očekujemo hapšenje TUŽILACA…

STAN SA POGLEDOM NA BOSFOR: Emina Jahović je sve sredila uz pomoć stručnjaka