in

UEFA ukida pravilo gola u gostima za klupska takmičenja

Slatka-Tajna.Eu

Evropska fudbalska federacija (UEFA) trebala bi razdrmati Ligu šampiona i Evropsku ligu tako što će se riješiti pravila gola u gostima u nokaut fazi.

Utakmice nokaut faze u evropskim takmičenjima odlučivane su pravilom gola u gostima još od davne 1965. godine, kada je to pravilo uvedeno u UEFA Kup pobjednika kupova.

Nakon 55 godina korištenje pravila u evropskim klupskim takmičenjima, ono će biti ukinuto budući da je UEFA komisija za klupska takmičenja odlučila riješiti se pravila.

Konačna odluka će samo potvrditi Izvršni odbor UEFA-e pa pravilo više nećemo gledati na utakmicama Lige prvaka, Evropske lige i Konferencijske lige.

Odluka o ukidanju pravila znači da će sve utakmice koje završe neriješenim rezultatom ići direktno u produžetke, a potom će se igrati penali.

Pravilo je u početku stvoreno da se riješi potreba treće utakmice ili baraža, kada su timovi izjednačeni, a namijenjeno je poticanju napadačke igre gostujućih ekipa.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ove sezone zbog tog pravila, koje je važilo i u produžetku, Porto je pobijedio Juventus u šesnaestini finala, kada je imao 30 minuta vremena da postigne dodatni gol.

Porto je kod kuće slavio u prvoj utakmici rezultatom 2:1 kada je Federiko Čiesa postigao kasni gol za Juve. Revanš u Torinu je okončan istim rezultatom u regularnih 90 minuta, što je dovelo do produžetaka.

Realizovani slobodni udarac Serhija Oliveire značio je da su Staroj dami bila potrebna dva gola u posljednjih pet minuta pa pogodak Adriena Rabioa nije bio dovoljan zbog Portovog gola u gostima.

Podsjetimo, čuvena Barselonina pobjeda nad Čelsijem u polufinalu Lige šampiona 2009. godine odlučena je takođe golom u gostima.

Pogodak Andresa Inieste u posljednjem trenutku na Stamford Bridžu poništio je početni gol Majkla Esijena, nakon što je prvi meč okončan bez pogodaka na Nou Kampu.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

ADVOKAT FERAGET O UBISTVU DŽENANA MEMIĆA: Javnost će biti šokirana, očekujemo hapšenje TUŽILACA…

STAN SA POGLEDOM NA BOSFOR: Emina Jahović je sve sredila uz pomoć stručnjaka