in

Šta treba da znate o finalu Mančester Siti

Slatka-Tajna.Eu

Mnogo je više od šest stvari koje će odlučiti, ili koje mogu odlučiti, tok i ishod finala Lige šampiona.

No, postoje oni segmenti koje svako oko, ma koliko pažljivo ili ma sa koliko predznanja posmatralo utakmicu, može i treba da primijeti.

Na stadionu “Dragao” u Portu za trofej će se boriti engleski klubovi, Mančester Siti i Čelsi.

Tuhel protiv Gvardiole

Dva trenera su, de fakto, najveće zvijezde svojih ekipa. Odigrali su mnogo utakmica jedan protiv drugog i svaki put su, da parafraziramo nekadašnjeg Gvardiolinog prvog saradnika, to bile partije šaha. I profesionalcima je teško uvek i na prvo gledanje da primijete svaki relevantan detalj sa utakmica koje igraju timovi dva stručnjaka, ali ono najbazičnije dostupno je svakome ko obrati pažnju.

Jedna od tih stvari su i oblivi koje će u fazi napada i fazi odbrane odabrati Tuhel i Gvardiola i koliko će ih puta tokom utakmice oni mijenjati. U finalu nemačkog Kupa 2016. godine, vodeći Bajern i Borusiju Dortmund, Tuhel je tri puta mijenjao defanzivni oblik, da bi Gvardiola tri puta na to odgovarao.

Fudbal je najzabavniji kada se, makar malo, začeprka ispod površine, a ovo je idealna utakmica za tako nešto.

Pritisak

Svako ga osjeća i nekada je besmisleno gradirati ga u fudbalu. Posle ove male ograde, ipak vredi reći da je finale Lige šampiona utakmica kao nijedna druga – kao nijedna druga u bilo kom sportu (govorimo na nivou klupskog fudbala i sporta, naravno).

Tuhel je prvi trener koji je sa dva različita tima stigao do uzastopnih finala Lige šampiona. Gvardiola ovde nije bio deset godina. Tuhel je imao jedna zadatak po dolasku u Čelsi – da pokuša da bude među četiri ekipe Premijer lige, jer su “plavci” bili deveti.

Gvardiola je došao da vodi projekat čije je usmjerenje osvajanje Lige šampiona.

Pritisak je besmisleno često gradirati u sportu. Ali tek ponekad, djeluje jasno da on ne može biti ravnomerno rasporežen…

Mount i Foden

Dva mlada fudbalera su najbolji pokazatelj koliko se ono što bismo nazvali “tipičnim engleskim fudbalerom” promijenilo u protekloj deceniji. Reorganizujući potpuno pristup treniranju i oblikovanju mladih fudbalera, Engleska je postala mjesto gdje se igrači, čije su karakteristike u nekim ranijim, stereotipima sklonijim vremenima, bile predodređene za mediteranske zemlje mahom, sada mogu vidjeti svugdje.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Mejson Maunt i Fil Foden igraju izvrsno ove sezone, što njihovi brojevi i pokazuju (72 i 64 kontakta sa loptom po utakmici, otprilike po 50 pokušanih pasova, malo više od dve šanse kreirane po meču…).

Prekidi

Opet, bez ulaska u previše (ili uopšte) detalja, ali važnost onih delova utakmice kada lopta nije slobodna je ogroman. Otprilike 40 odsto golova se postiže iz prekida, a šanse da postignete gol iz bilo kog prekida veće su od šanse da postignete gol iz bilo kog posjeda (1,8 nasprema 1,1 odsto).

Čelsi nije bio loš u ovom segmentu ni kod Lamparda, dok je Mančester Siti definitivno dosta radio na tome u proteklo vrijeme.

Faktor X

“Očekivati neočekivano” je, naravno, oksimoron, ali ostaje činjenica da u finalu Lige šampiona treba makar pretpostavljati da bi u prvi plan mogao da dođe neki fudbaler od koga se to ne očekuje. Tačnije, od koga to javnost, šira i uža, ne očekuje…

Ruben Dijas je odigrao vrhunsku sezonu u Engleskoj, gde je izabran za igrača godine. Jako je teško ukratko objasniti nekome van fudbala zbog čega je on toliko sjajan, ali svakako vrijedi skrenuti pažnju na njega. Mnogo toga u igri Sitija zavisi upravo od portugalskog centralnog beka…

Na drugoj strani, krilni bekovi Čelsija (Čilvel, Aspilikueta, Ris Džejms…) imaju veliku važnost u Tuhelovom sistemu, a posebnu važnost imaće u kontekstu ovog protivnika i ove utakmice.

Sveenglesko finale

Utakmice u Evropi ekipa iz iste zemlje umiju, ponekad, da budu nešto tromije. To, naravno, nije pravilo (ništa tako paušalno ne može biti). Milan i Juventus nisu odigrali najzanimljivije finale Lige šampiona 2003. godine. Međutim, Čelsi i Mančester 2008. godine, Liverpul i Totenhem 2019. ili Bajern i Borusija Dortmund 2013. godine su bile utakmice koje su, prosječnom navijaču, svakako prijale.

Biće veoma zanimljivo vidjeti kojoj će se od dvije krajnosti približiti ovaj meč, posebno imajući u vidu da su dva tima samo u 2021. godini odigrali već dva meča.

(RTS)


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

ODRŽANA SJEDNICA SABORA ISLAMSKE ZAJEDNICE: Prihvaćen prijedlog reisu-l-uleme za razrješenje dvojice muftija

MAHIR MULALIĆ VRATIO SE U “ZVEZDE GRANDA”: Ispunio sam želju moje majke