Categories: Biznis

PKFBiH: Razočarani smo neprepoznavanjem značaja zaštite domaćih kompanija

Povodom saopćenja sa 38. sjednice Vijeća ministara BiH o neusvajanju nove Odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana, Privredna/Gospodarska komora F BiH izražava krajnje nezadovoljstvo i razočarenje, zbog neprepoznavanja značaja usvajanja ove Odluke za cjelokupnu privredu Bosne i Hercegovine.

“Neprihvatljivo je elementarno nepoznavanje i nedostatak senzibiliteta za domaće, upravo od strane onih koji u najvećoj mjeru uživaju sve dobrobiti uspješnog poslovanja naših privrednika. U mnoštvu problema izazvanog Covidom 19, kao i cjelokupnim složenim privrednim ambijentom u BiH, brojnim problemima sa kojima se susreću privrednici, Privredna/Gospodarska komora F BiH  apeluje da svi  zajedno trebamo uložiti dodatne napore za dugoročniji poticaj domaćoj proizvodnji kroz sistem preferencijalnog tretmana, koji je upravo sadržan u prijedlogu Odluke o obaveznoj  primjeni preferencijalnog tretmana, sa kojim su  saglasna i naša strukovna Udruženja. Usvajanjem ove Odluke, sigurni smo da bi dali dodatan poticaj našim proizvođačima iz svih grana privrede u BiH, omogućili konkurentnost i referentnost, ali i potencijalnim domaćim i stranim proizvođačima za intenzivnije dugoročnije ulaganje u proizvodnju u BiH”, navodi se u saopćenju Privredne komore FBiH.

Privreda i privrednici u  BiH uz sve napore koji ulažu za opstojnost kompanija, radnih mjesta, borbu sa stranom, nelojalnom konkurencijom na tržištu BiH, zaslužuju bar minimum razumijevanja  nadležnih struktura i minimum uslova za nesmetan rad.

“Ovim putem želimo pružiti podršku bosanskohercegovačkim privrednicima, čije potrebe u potpunosti razumijemo, na čije uspjehe smo neizmjerno ponosni, čije probleme želimo podijeliti, te zahtijevamo od Vijeća ministara BiH da  u drugom krugu glasanja usvoji novu Odluku o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg”, stoji u saopćenju.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







 

 

Redakcija

Recent Posts

U napadu na Belgorod ubijena žena, 29 ljudi ranjeno, tvrdi ruski guverner

Posljedice napada na području BelgorodaFoto: Izvor: / REUTERSGuverner ruske regije Belgorod, koja graniči s Ukrajinom,…

42 minute ago

Karatisti Akademije “Arnela Odžaković” osvojili 20 medalja

Takmičari Karate akademije „Arnela Odžaković“ osvojili su 20 medalja na Memorijalnom turniru “Rašid Buća“ održanom…

55 minuta ago

Ove užine možete da jedete bez straha od debljanja

Iako su određene dijete povezane sa manjim unosom hrane, postoje brojne hranjive užine koje "podržavaju"…

1 sat ago

‘GODINAMA GLEDAMO KAKO ĆEMO SE UGRADITI…’: Dodik najavio uvođenje straže, uslijedile su brojne rekacije…

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/d2.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/d2.jpg","caption":"Izvor: X","bg":"ada2a0"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/d1.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/d1.jpg","caption":"Izvor: X","bg":"444448"}] Ne stišavaju se reakcije nakon najave predsjednika bh. entiteta Republike Srpska Milorada…

3 sata ago

Dalić otkrio zanimljivu priču o Modriću

Selektor hrvatske fudbalske reprezentacije Zlatko Dalić je u sklopu konferenciji o liderstvu na panelu "Ponosno…

3 sata ago

Dinamo odbranio titulu šampiona Hrvatske

Fudbaleri Dinama novi su stari šampioni Hrvatske. Izabranici šefa stručnog štaba Sergeja Jakirovića večeras su…

5 sati ago