in

Kompanija pravi kuće od ljuske kafe i plastike

Slatka-Tajna.Eu

Kompanija u Kolumbiji koristi nusproizvod prženja kafe koji kombinuje s recikliranom plastikom za izgradnju objekata za stanovanje po pristupačnim cijenama.

Radi se o kompaniji Woodpecker WPC iz Bogote, koja koristi kombinaciju ljusku kafe i reciklirane plastike za proizvodnju materijala koji je dovoljno čvrst za izgradnju stambenih objekata, štala i skladišta.

Cijena takve “kuće” napravljene od tog materijala iznosi svega 4.500 dolara. Komponente od kojih se prave objekti lako se transportuju i na udaljene lokacije. Pomenuta kompanija obično sama pravi objekte, ali ima i kupaca koji samo naruče komponente te ostatak posla obave sami. Izgradnja je veoma jednostavna i traje manje od sedam dana, prenosi portal Klix.ba.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U novembru prošle godine je uragan Iota pete kategorije zahvatio kolumbijsko ostrvo Providens i napravio veliku štetu uništivši 1.300 domova, a najbolje brzo rješenje su bile upravo kuće koje proizvodi ova kompanija. Takvi stambeni objekti su dobro rješenje za ruralne predjele i zajednice s niskom platežnom moći.

Proizvodnja kafe zagađuje vodu, a takođe se uništavaju šume koje su dom delikatnih ekosistema. Stoga je iskorišćavanje nusproizvoda izuzetno važno, a jedna kompanija iz Tajvana ih koristi za pravljenje odjeće.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Novčane naknade pripadnicima boračke populacije uskoro i putem BH Pošte

TRANSFORMACIJA: Vesna Đogani kao na početku karijere