in

Izborna šutnja uoči dugog kruga lokalnih izbora

Slatka-Tajna.Eu

Točno u ponoć počela je izborna šutnja uoči drugog kruga lokalnih izbora, a traje sve do nedjelje u 19 sati kada se zatvaraju biračka mjesta.

U vrijeme predizborne šutnje zabranjeno je predstavljanje izbornih programa, nagovaranje birača da glasuju za određenu listu ili kandidata, objavljivanje procjena rezultata te izjava i intervjua kandidata. DIP je sve pozvao da se drže pravila.

Povrede izborne šutnje prijavljuju se općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima, a za kršenje izborne šutnje predviđene su kazne od 3.000 kuna za fizičke osobe, do 30.000 kuna za kandidate pa sve do 500.000 kuna za pravne osobe.

Drugi krug izbora

U drugom krugu birači će izabrati 14 župana, gradonačelnika Zagreba, koji ima status županije, 56 gradonačelnika i 87 općinskih načelnika. Drugi krug održava se u ukupno 432 grada i općine, na gotovo 5500 biračkih mjesta. Pravo birati ima tri milijuna 231 tisuću birača, a tiskano je 4,1 milijun glasačkih listića.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Pred biračima na biračkim mjestima u drugom krugu lokalnih izbora naći će se najviše dva glasačka listića – plavi za župana i bijeli za izbor gradonačelnika ili načelnika. U pojedinim je lokalnim jedinicama netko od njih već izabran, pa će tako, primjerice u Zagrebu, birači dobiti samo jedan listić – za gradonačelnika.

Kandidati ovaj put na listiću neće biti poredani abecednim redom, već će prvi biti onaj tko je u prvom izbornom krugu bio uspješniji. Epidemiološke mjere bit će u drugome krugu jednake kao i u prvome, a na Banovini će ponovno biti postavljeno 25 šatora za izbore. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

PKFBiH: Razočarani smo neprepoznavanjem značaja zaštite domaćih kompanija

Finale protiv Đokovića, ne mogu da budem srećniji