in

Evropljani podržavaju ukidanje kovanica od jednog i dva centa

Slatka-Tajna.Eu

Iz Evropske komisije su se pohvalili rezultatima najnovijeg istraživanja Eurobarometar, prema kom je javna podrška euru dosegla dosad najviši nivo. Čak 80 posto ispitanika od njih ukupno 17.700 iz 19 država članica eurozone, prema istraživanju provedenom krajem marta, smatra da je euro dobar za EU, a 70 posto ga smatra dobrim za svoju zemlju.

Istovremeno, sve veći broj građana podržava i pravila zaokruživanja i ukidanje kovanica od jednog i dva centa, o čemu je nešto ranije provedeno i zasebno otvoreno javno savjetovanje.

Iz Eurobarometrovog istraživanja proizilazi da se 67 posto ili dvije trećine javnosti zalaže za ukidanje eurokovanica od jednog i dva centa obaveznim zaokruživanjem konačnog iznosa kupovine pri plaćanjima gotovinom. Za to postoji većinska podrška u svih 19 država, ističe se u saopćenju.

Da kovanice od jednog i dva centa nisu korisne, prema otvorenom javnom savjetovanju o pravilima zaokruživanja, smatra 72 posto ispitanika, a gotovo isto toliki postotak smatra da bi trebalo uvesti pravila zaokruživanja na najbližih pet centi.

Slično važi i za pitanje da li bi pravila zaokruživanja trebalo da budu obavezna i usklađena u eurozoni.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Inače, euro kao valutu danas koristi oko 342 miliona građana EU, a u pet država eurozone (Finska, Holandija, Irska, Italija i Belgija) sa oko 100 miliona stanovnika već se primjenjuju pravila zaokruživanja konačnog iznosa kupovine za plaćanja u gotovini.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ovaj stalak za laptop udovoljava ergonomskom iskustvu

Jasmin Burek predstavio novi ljubavni hit „Ljubim najljepšu“ – Hayat Production