in

EU jača sankcije Bjelorusiji / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija namjerava pojačati sankcije Bjelorusiji nakon što su vlasti te zemlje prisilile Ryanairov zrakoplov na slijetanje pa u njemu uhitile oporbenog aktivista i njegovu partnericu, rekao je u četvrtak hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman nakon sastanka s kolegama iz EU-a u Lisabonu.

“Dogovorili smo se da ćemo ubrzati rad na sankcijama. U pripremi je četvrti paket u okviru postojećeg sankcijskog režima”, rekao je Grlić Radman za Hinu.

EU namjerava napraviti dodatnu listu osoba i entiteta pod sankcijama, a prema riječima hrvatskog šefa diplomacije također razmatra i nove mjere “koje će se tek razraditi a za što će trebati određeno vrijeme”. Detalje nije otkrio.

Bjelorusija nije trebala biti tema neformalnog sastanka 27 ministara vanjskih poslova EU-a okupljenih u Lisabonu no s obzirom na aktualna događanja oko prinudnog slijetanja aviokompanije Ryanair, stavljena je na dnevni red.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuPortugal, koji još mjesec dana predsjeda EU-om, domaćin je sastanka ministara vanjskih poslova poznatom pod imenom “Gymnich”, nazvanom po njemačkom dvorcu gdje je prvi takav neformalni skup organiziran 1974. godine. Na takvoj vrsti sastanka europski ministri vanjskih poslova u opuštenijoj atmosferi raspravljaju o globalnim temama bitnima za EU.

Bjeloruske vlasti su rekle da su u nedjelju naredile zrakoplovu koji je letio iz Grčke u Litvu, a u tom trenutku bio u njenom zračnom prostoru, da sleti u Minsk zbog prijetnje bombom palestinske skupine Hamas. Kad je zrakoplov sletio uhićeni su njegovi putnici Roman Protaševič i njegova partnerica Sofia Sapega.

Hamas je odbacio da ima bilo kakve veze s prijetnjom bombom, a čelnici EU-a optužili su Bjelorusiji za državno sponzoriranu otmicu.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Severina gađala komšiju (77) iz Zagreba jajima?! Čovjek sve prijavio policiji, a evo šta je pjevačica rekla!

ŠETA BEBU: Marija Omaljev Grbić blista u trudnoći