in

Dolar u zelenom, novi pad bitcoina

Slatka-Tajna.Eu

Dolar je skočio prema jenu na najviši nivo u posljednjih sedam sedmica jer trgovci očekuju da će biti objavljen podatak o najvećem rastu američke inflacije, a na kripto tržištima bitcoin  tone.

Kineski juan je nastavio jačati i na putu je da zabilježi najveći mjesečni rast od novembra 2020.

Britanska funta također bilježi najjači kurs prema dolaru u ovoj godini, i trguje sa na nivou od 1,4192 dolara, blizu tromjesečnog maksimuma. Funta je ovog mjeseca ojačala prema američkoj valuti za 2,7 posto, podržana prognozama kreatora politike o vjerovatnom povećanju kamatnih stopa centralne banke od sljedeće godine.

Prema euru, funta se trgovala na nivou od 85,79 penija za euro, što je blizu njenog petosedmičnog maksimuma od 85,61 penija. U odnosu na jen, britanska valuta se popela na najviši nivo u posljednje tri godine od 156,02 jena.

Juan je druga valuta s najboljim rezultatima na valutnim tržištima u ovom mjesecu, pri čemu se njegov rast posebno ubrzao ove sedmice, budući da kineska centralna banka nije pojačano intervenirala protiv aprecijacije. U kontinentalnoj Kini, juan je dostigao trogodišnji maksimum prema dolaru od 6,3682 juana za dolar, a na mjesečnom nivou je ojačao za oko 1,7 procenata prema američkoj valuti.

Euro se jutros mijenjao za 1,22188 američkih dolara, neznatno ispod najvišeg nivoa u pet i po mjeseci od 1,22266 dolara. Jedinstvena valuta 19-članog monetarnog bloka je u maju ojačala prema dolaru za 1,4 posto.

Dolarski indeks, koji mjeri vrijednost američke valute prema glavnim rivalima, oslabio je u maju za 1,4 procenta, a danas se kretao oko 90,048 poena.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuJapanski jen je nastavio danas silazni trend prema dolaru spustivši se na azijskom trgovanju na sedmsedmični minimum od 109,96 jena za dolar.

Analitičari kažu da je to posljedica aktulene rasprodaje jena, koju je podstakla činjenica da je provajder MICI indeksa (reperni pokazatelj cijena akcija na azijsko-pacifičkim berzama) revidirao listu kompanija u toj indeksnoj korpi iz koje je ispalo skoro 30 japanskih firmi, prenosi BiznisInfo.ba.

Na kripto berzama, bitcoin se jutros trguje na Bitstamp platformu u padu za 4,2 posto, na 37.333 dolara. Eter je oslabio za 2,0 procenta, na 2.667 dolara, i na putu je da zabilježi prvi mjesec s negativnim rezultatom od prošlog septembra.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Kome treba viza za ulazak u BiH?

Teniski savez RS uručio Đokoviću najviše priznanje