in

Smjena Sebije Izetbegović u rukama Upravnog odbora kojeg nema

Slatka-Tajna.Eu

Ministar zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Vjekoslav Mandić kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) kako još uvijek nije dobio zvaničan zahtjev za smjenu rukovodstva i Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

“U tijeku je natječaj za nove članove Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu“, dodaje Mandić za RSE.

Na čelu Kliničkog centra Sarajevo je Sebija Izetbegović. Njenu i smjenu Upravnog odbora je zatražila Vlada Kantona Sarajevo, jednog od deset kantona u entitetu Federacija BiH. Povod je bila ostavka 13 anesteziologinja koje su 5. maja dale otkaz u toj najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Bosni i Hercegovini.

„Menadžment mijenja Upravni odbor, a federalni ministar samo na to daje saglasnost. Upravni odbor postoji za to”, ističe Mandić.

Ministar Mandić je kadar Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), dok je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, kadar Stranke demokratske akcije (SDA) i supruga predsjednika te političke partije. SDA i HDZ su u koaliciji na nivou entiteta Federacija BiH i njihovi ministri su u Vladi Federacije BiH.

Iz KCUS-a je za RSE rečeno da se za sada o pitanju zahtjeva Vlade KS za smjenu menadžmenta KCUS- a neće oglašavati.

Otkaz razlog nove krize u zdravstvu KS

Utorak, 11. maj posljednji je radni dan za 13 anesteziologinja u KCUS-u koje su otkaze dale, kako je za RSE ranije rekao njihov pravni zastupnik Vlado Adamović, „zbog uslova koji nisu prijemčivi za te ljude“.

Prema najavama Vlade Kantona Sarajevo (KS) anesteziologinje će biti zaposlene u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu. Za KCUS, koji se saopštenjem za javnost oglasio 5. maja, riječ je o “unaprijed pripremljenom scenariju pod političkim pokroviteljstvom“.

Klinički centar je tada naglasio kako će nastaviti raditi punim kapacitetom sa 44 specijalista anestezije i reanimacije i 14 specijalizanata.

Otkaz 13 anesteziologinja je uslijedio nakon pisma 17 anesteziologa, 5. aprila u kojem ukazuju da respiratori ACM 812A, koje je iz Kine uvezla firma “Srebrena malina” u aprilu 2020. godine i koji se koriste u toj zdravstvenoj ustanovi, ne posjeduju postavke koje se preporučuju za mehaničku ventilaciju COVID-19 pacijenata. Tada je Tužilaštvo KS-a formiralo predmet koji se odnosi na pismo.

Za respiratore koji su iz Kine stigli u aprilu 2020. godine, vještačenjem Tužilaštva BiH u maju iste godine je utvrđeno da nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne njege. Respiratore je uvezla firma “F.H. Srebrena malina” u vlasništvu Fikreta Hodžića za potrebe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Pred Sudom BiH trenutno se vodi krivični postupak u kojem je prvooptuženi premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić u vezi s nabavkom 100 respiratora iz Kine u vrijednosti od 10,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 5,3 miliona eura).

Procedura izbora i smjene

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu je javna zdravstvena ustanova u vlasništvu pet kantona i Federacije BiH. Vlasnici su pored Federacije BiH, Zeničko-dobojski, Bosanskopodrinjski, Unsko-Sanski, Srednje bosanski i Kanton Sarajevo.

Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (UO KCUS) bira se na mandat od četiri godine, kao i menadžment te ustanove. Upravni odbor KCUS-a ima ovlasti da smijeni direktoricu KCUS-a.

“Po zakonu svi osnivači Kliničkog centra, a to su kantoni, predlažu članove Upravnog odbora, a onda Upravni odbor raspiše natječaj. Zadnji put je na najtečaj bilo prijavljeno samo jedno, to je profesorica koja je sad imenovana (Sebija Izetbegović). Niko se više nije prijavio“, pojašnjava ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić i dodaje da je to bilo 2016. godine.

Upravnom odboru KCUS-a mandat je istekao 13. januara 2021. godine. Da bi se formirao novi trebaju novi kandidati.

“Kanton Sarajevo imenuje dva člana, jer je tu sjedište (KCUS-a), ostali kantoni po jednog, federalno ministarstvo imenuje dva i ustanova kojoj se imenuje Upravno vijeće imenuje tri člana Upravnog vijeća. Tako je po Zakonu”, objašnjava Mandić za RSE.

Procedura imenovanja dva člana Upravnog odbora Kiničkog centra je još u toku (na fotografiji pacijenti ispred Kliničkog centra Sarajevo).

Procedura imenovanja dva člana Upravnog odbora Kiničkog centra je još u toku (na fotografiji pacijenti ispred Kliničkog centra Sarajevo).

Prema njegovim riječima, Vlada Kantona Sarajevo ga je obavijestila da je procedura imenovanja dva člana Upravnog odbora još u toku.

“Samo sam dobio informaciju od ministra Vranića (ministar zdravstva KS) da je u toku procedura, jer oni su trebali raspisati natječaj, pa oformiti komisiju. Komisija onda napravi selekciju prijavljenih kandidata i samo me izvjestio da je u toku procedura“, kaže on.

Na pitanje koliko ima političkog uticaja u izboru rukovodstva KCUS-a, ministar Mandić odgovara kako Vlada FBiH bira Upravno odbor, a ministar zdravstva “daje suglasnost na imenovanje direktora isto kao što daje suglasnost obrnuto na rješenje o smjeni”.

“Mi kao Federalno ministarstvo predlažemo nove, kantoni moraju predložiti nove i ustanova gdje se imenuje moraju predložiti nove. Svi moraju proći natječajnu proceduru, moraju se predložiti i rekao sam da sam dobio od ministra Vranića izvješće da njima procedura još traje i da nisu u mogućnosti u roku poslati imena novih kandidata. Onda ja njihove prijedloge iznesem na sjednicu Vlade Federacije i Vlada dizanjem ruka izabere ili ne izabere Upravno vijeće. To Vam samo može biti ako aludirate na neku politiku“, ističe Mandić.

No, ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić, koji je kadar Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH), u razgovoru za RSE kaže da je otkaz 13 anesteziologinja bio „alarm za uzbunu da se nešto uradi“.

„Jasno je ljudima da je to neraskidiva koalicija SDA i HDZ-a. Vremenom će se pokazati šta mora SDA da ustupi da bi direktorica Kliničkog centra ostala na toj funkciji. Dakle, posložite stvari, svaki put kad je bio neki problem, kad je bio u kritičnoj situaciji menadžment Kliničkog centra, onda je HDZ veoma lako dobivao pozicije koje je tražio. Sad ćemo vidjeti u narednom periodu šta će se ustupiti da bi direktorica i dalje ostala na tom mjestu“, objasnio je Vranić za RSE.

‘Vremenom će se pokazati šta mora SDA da ustupi da bi direktorica Kliničkog centra ostala na toj funkciji’, kaže ministar Vranić (na fotografiji na sastanku u Vladi Kantona sa direktoricom Izetbegović, april 2021).

Smjena rukovodstva tražena prije četiri godine

Poslanik Socijaldemokratske partije u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Damir Mašić podsjetio je za RSE da je 2017. godine tražio u Parlamentu ovog entiteta tematsku sjednicu, jer je već tada bio evidentan odlazak, kako je rekao “u najmanju ruku sumnjiv”, kvalifikovanog stručnog kadra i nedostatak osnovnih medicinskih potrepština.

„Nažalost, evo prošlo je četiri godine. Situacija ne da se stabilizirala, nego se maksimalno iskomplikovala i situacija na Kliničkom centru je i gora nego je bila tada i tih godina“, objasnio je on.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Pozicija u Federaciji BiH, nastavlja Mašić, pokušala je da o stanju u KCUS-u raspravlja i u novembru 2019. godine, ali bezuspješno.

Te iste godine u oktobru Sebija Izetbegović izabrana je za ponovo za direktoricu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. I tada je bila jedini kandidat. Njen mandat teče od januara 2020. godine, a konkurs je raspisan tri mjeseca ranije u skladu sa Statutom KCUS-a u kojem piše kako se javni oglas za izbor i imenovanje generalnog direktora raspisuje najkasnije tri mjeseca prije isteka tekućeg mandata generalnog direktora.

Izetbegović bi prema toj odluci na čelo KCUS-a trebala ostati do januara 2024. godine.

Mašić podsjeća na period kada je Vladu Kantona Sarajevo činilo šest političkih stranaka, a koaliciju je predvodila Stranka demokratske akcije. Te 2019.godine je, kaže on, dostavljen prijedlog Vladi Federacije BiH dva člana Upravnog odbora KCUS-a iz Kantona Sarajevo.

„I zamislite čuda, nikada nisu postavljena, čime je na najbrutalniji način diskreditiran i isključen iz upravljačkih struktura njihov najveći finansijer, a to je Kanton Sarajevo“, rekao je Mašić, tvrdeći da je to urađeno „kako se ne bi stvorila nikakva vrsta opozicije trenutnom menadžmentu i upravljačkim strukturama KCUS“.

„Evidentno je to dvoje ljudi, da je dobilo priliku da sjedi u Upravnom odboru, još tada bi, prije dvije godine, postavili neka vrlo neugodna pitanja na koje ni Vlada Federacije, ni Klinički centar, ni gospođa Izetbegović, nažalost nisu do danas ni odgovorili, niti su dozvolili da se stvori prilika da ih se tako nešto upita“, rekao je Mašić.

Oko 200 ljekara otišlo iz Kliničkog centra

Prema riječima ministra zdravstva KS Harisa Vranića, od kada je Sebija Izetbegović na čelu KCUS-a, iz te ustanove je otišlo više od 200 ljekara.

Jedan od njih je i Semin Bećirbegović, ortoped koji je od 2017. godine sa trojicom kolega angažovan u drugoj sarajevskoj bolnici, Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš.

“Stanje konkretno na našoj Klinici je bilo takvo da jednostavno mi nismo više vidjeli sebe u takvom jednom projektu i jednostavno smo odlučili da i svojim primjerom pokažemo da se tu nešto dešava što jednostavno prevazilazi nekakve medicinske okvire i da smo na kraju krajeva i javnosti skrenuli pažnju na problem koji je tad već bio očit. Vidimo da je zadnjih dana, praktično godina, ali zadnjih dana maksimalno eskalirao”, za RSE kaže Bećirbegović.

Specijalista radiologije Amela Kuskunović svoj radni odnos u KCUS zamrzla je zbog angažmana u Parlamentu Federacije BiH u kojem je poslanica opozicione Naše stranke i jer, kako kaže, nije željela učestvovati u urušavanju javnog zdravstva. Međutim, u nekoliko navrata tokom pandemije COVID-19 stavila se na raspolaganje svojoj matičnoj kući, no poziv, uprkos nedostatku ljekara, nije dobila.

“Kada je krenuo u septembru pravi prvi val, tada sam opet uputila pismo, i tad mi je bilo nejasno što me ne zovu. Međutim sa Kliničkim centrom i ovom upravom zapravo ništa nije nejasno. Sve je svima jasno. Meni samo nije jasno zašto ljudi, pacijenti, građani, pa na kraju krajeva i kolege, šute,” kaže Kuskunović.

‘Strašni smo taoci, ali životima plaćamo. Sad ne plaćamo samo strašnim siromašenjem države, nego govorimo o životima ljudi. Kad im to nije sveto. Šta možemo dalje razgovarati’ –

Kaže i kako je uprava na čelu sad dr. Izetbegović možda i napravila nekoliko dobrih poteza.

“Ali sve ostalo ja mislim da ide ka jednom strašnom urušavanju javnog zdravstva”, kaže Kuskunović.

Navodi kako su građani postali taoci ove dvije stranke.

“Strašni smo taoci, ali životima plaćamo. Sad ne plaćamo samo strašnim siromašenjem države, nego govorimo o životima ljudi. Kad im to nije sveto. Šta možemo dalje razgovarati”, navodi Kuskunović.

Šta misle pacijenti?

Za Anitu Hreljić iz Sarajeva sve u zdravstvu što se dešava je „politička igra“.

„Ispaštaju ljudi koji nemaju novca da plaćaju doktore, iako imaju zdravstveno, iako odvajaju od svojih plata zdravstveno osiguranje, za nezaposlene osobe, ništa nema, apsolutno ništa. Politička igra, politička partija jedna, druga, treća, kojagod da dođe, svako nađe tu sebe. Zna se koja je vodeća partija koja nas uništava, SDA“, rekla je Hreljić.

Njen sugrađanin Emir kaže da u „svim potezima ima politike“.

„Trinaest ljudi u jednoj tački da tako kažem da odlaze i da odmah dobijaju posao, itd. Naravno da tu ima političkih prstiju. Naravno da ima i ogromnih problema u navedenoj zdravstvenoj ustanovi, međutim problem je sa pacijentima. Prava pacijenata su manje više ugrožena i sve se svodi nažalost na individualni odnos, da li ćemo se namjeriti na ljekara koji drži do profesije ili nećemo, jer sistem očigledno ne funkcionira kako treba“, objasnio je ovaj Sarajlija.

Iz Sindikata KCUS su utorak, 11.maja osudili “plasiranje neistina u javnosti zbog odlaska anesteziologa, unoseći nemir među pacijente, te na taj način prikupljanja jeftinih političkih poena”.

Naglašavaju da se 13 anesteziologinja nikada nisu obratile Sindikatu KCUS Sarajevo sa svojim problemima.

“Sindikat KCUS Sarajevo stoji uz svoje menadžment, ljekare, medicinske sestre-tehničare, servirke, radnice, i sve ostale koje zbrinjavaju naše pacijente. Mi smo veliki tim koji brine za sve građane. To ćemo i dalje raditi,” kažu iz Sindikata KCUS.

Također pozivaju Skupštinu KS i Vladu KS, a posebno na nadležno ministarstvo zdravstva, da isprave grešku prema uposlenicima KCUS – članovima Sindikata KCUS, te da lične animozitete i nezadovoljstvo političke prirode „ostave po strani“.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Šerbedžija otkrio šta misli o Karleuši: Njegov komentar šokirao sve!

Bubalo: Bod je dobar, ali možemo žaliti za sva tri / Bljesak.info