in

Uručena vrijedna arhitektonska i projektna građa Pera Iwanssona Ambasadi BiH u Stockholmu

Slatka-Tajna.Eu

U prostorijama Ambasade Bosne i Hercegovine u Stockholmu 29. aprila 2021. godine ambasadorica Elvira Dilberović primila je u posjetu Gloriju Morales de los Rios, udovicu Pera Iwanssona i arh. Tinu Wik, odgovornu za provođenje projekata Culture Heritage without Borders (CHwB) u BiH.

Tom prilikom ambasadorici Dilberović je uručena vrijedna arhitektonska i projektna građa iz Bosne i Hercegovine, švedskog arhitekta Pera Iwanssona, iz perioda 1992 – 1995. godina.

Prilikom posjete, Morales de los Rios uručila je Ambasadi BiH u Stockholmu vrijednu arhitektonsku i projektnu građu koja je ostala iza njenog pokojnog supruga Pera Iwanssona, švedskog arhitekte koji je u periodu 1992 – 1994 radio za UNHCR u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.

Per Iwansson je od 1994 – 1995. godine radio kao savjetnik za organizaciju SIDA (Švedska agencija za međunarodnu saradnju) na razradi programa za švedsku pomoć Bosni i Hercegovini, ali i drugim zemljama Balkana.

Gospodin Iwansson je 1999. godine imenovan je za savjetnika razvojne saradnje pri Ambasadi Kraljevine Švedske u BiH, Sarajevu. Rukovodio je sektorima obnove, infrastrukture i stanovanja, ekonomske reforme, razvoja privatnog sektora i poljoprivrede. Per Iwanson je preminuo 2019. godine.

Ambasadorica Elvira Dilberović izrazila je iskrenu zahvalnost gospođi Morales de los Rios na uručenju tako vrijedne građe, koja će zasigurno biti dio sveukupnog historijskog naslijeđa BiH, ali i vrlo značajan i upotrebljiv znanstveni materijal za buduća istraživanja u Bosni i Hercegovini.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Arh. Tina Wik je bila bliska saradnica Pera Iwansona, a tokom svog angažmana u Bosni i Hercegovini, u periodu 2000 – 2006. godina, kao arhitekta restaurirala je više veoma značajnih projekata u Bosni i Hercegovini: Zemaljski muzej, Despića kuća u Sarajevu, Handanija džamija u Pruscu, Manastir Zavala, područje Starog grada u Mostaru i mnoge druge.

 

 


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

SILIKONI U PRVOM PLANU: Sindi nikad vatrenija

5 vitamina koji jačaju mišiće