in

Stotine američkih vojnika na vojnoj vježbi u BiH koja će trajati 14 dana

Slatka-Tajna.Eu

U Bosni i Hercegovini naredne sedmice počinje vojna vježba Oružanih snaga BiH i Sjedinjenih Američkih Država. Ove godine to je glavni događaj iz domena obuke kojom bi se trebale pokazati sposobnosti batalјonske borbene grupe lake pješadije.

Vježbu “Brzi odgovor 21”, kojom rukovodi zapovjedništvo američke vojske za Evropu i Afriku (USUCOM), dio je velikih vojnih manevara koji se ove godine odvijaju na cijelom Starom kontinentu, s ciljem uvježbavanja odbrane Evrope, odnosno odvraćanja od moguće agresije, prenosi Hina.

U tim vježbama, koje nose zajednički naziv “Branitelj Evrope 21”, planirano je sudjelovanje 28.000 vojnika iz 26 država koje su članice NATO-a, ali i onih koje su izvan tog saveza, poput Bosne i Hercegovine.

“Vježba će pokazati spremnost SAD-a da u neposrednoj reakciji u Evropu pošalju snage jačine divizije kao sredstvo odvraćanja agresora ili kao odgovor na agresiju”, kazao je Podžić.

Vježbu odobrio i Milorad Dodik

Regionalni dio te vježbe odvijat će se na vojnim poligonima, uključujući one u Hrvatskoj, a u Bosni i Hercegovini na poligonima Manjača, Glamoč te na aerodromu Dubrave kod Tuzle.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Sa bosanskohercegovačke strane u vježbi će sudjelovati oko 500 vojnika iz sastava bataljona lake pješadije.

Vježbu je odobrilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine 2020. godine, a na to je pristao i sadašnji predsjedavajući državnog vrha Milorad Dodik, unatoč prijetnjama koje je iznosio kao predsjednik bh. entiteta Republika Srpska da to nikada neće dopustiti.

Dodik je i gorljivi protivnik približavanja Bosne i Hercegovine članstvu u NATO-u, iako je taj cilj definiran vanjskopolitičkom strategijom, ali i Zakonom o obrani Bosne i Hercegovine.

Glavnina američkih vojnika u Bosnu i Hercegovinu stiže 14. maja, a vježba počinje tri dana kasnije i trajat će do 2. juna.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

U OVOM KANTONU SU PRELOMILI: Od sutra više nema policijskog sata

Pet taktika pomoću kojih ćete poboljšati radnu nedelju