in

Skupština RS o Dodikovom ‘rješenju za BiH’ i Inckovom zahtjevu

Slatka-Tajna.Eu

Pokretanje inicijative za razgovor i dijalog između strana Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za Bosnu i Hercegovinu, jedna je od dvije tačke dnevnog reda o kojima će raspravljati Narodna Skupština Republike Srpske u utorak, 11. maja. Inicijativu je predložio Klub poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

„Skupština RS želeći da ostvari ulogu u kreiranju boljeg i prosperitetnijeg života građana, zahtijeva od institucija Federacije BiH i ostala dva konstitutivna naroda da se uključe u politički dijalog koji bi rezultirao vraćanjem na osnovne principe i tekst Dejtonskog sporazuma”, navodi se u tekstu inicijative.

Ističe se i da, u slučaju ignorisanja stavova NSRS, “srpski konstitutivni narod zadržava pravo na samoopredjeljenje, u skladu sa svim međunarodnim ugovorima”.

NSRS navodi da je od potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH došlo do “nedopustivog prepravljanja i kršenja Sporazuma”, te da ovo tijelo prihvata samo entitete i konstitutivne narode BiH kao nosioce suvereniteta.

“Svako nametanje suvereniteta mimo toga ima neustavan i antidejtonski karakter. Bosna i Hercegovina ima ograničen i izveden suverenitet, što se ogleda u njenom djelovanju prema trećim zemljama. Unutrašnji suverenitet pripada Republici Srpskoj i Federaciji BiH,” dodaje se u Incijativi.

NSRS zahtijeva od potpisnika i svjedoka Dejtonskog sporazuma, kao i od svih predstavnika međunarodne zajednice da reaguju na usvajanje akata i druge aktivnosti kojima se traži raspuštanje ovog sporazuma, te da omoguće pokretanje potrebnih postupaka kojima će se BiH, Republika Srpska i Federacija BiH vratiti u predviđeni okvir ovog međunarodnog sporazuma.

Inicijativa je objavljena nekoliko sati nakon što je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko predstavio Izvještaj o provedbi mira koji iznio pred Savjetom bezbjednosti UN 4. maja.

Nedavne izjave Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, kojim dovodi u pitanje temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma, razlozi su za zabrinutost, navodi se u Inzkovom izvještaju.

“Neće biti precrtavanja mape BiH”, poručio je visoki predstavnik.

“Iako pozivam Savjet bezbjednosti da ove prijetnje shvati ozbiljno, više od svega pozivam političke čelnike u BiH, posebno u RS u ovom slučaju, da prestanu igrati te opasne igre i umjesto toga ozbiljno shvate odgovornosti koje su im ljudi povjerili, kao i na ranije data obećanja o očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i puta BiH ka EU”, naveo je visoki predstavnik.

Opozicija u RS protiv Dodikovih “rješenja za BiH”

Inicijativu “o rješenjima za BiH'” najavio je 20. aprila nakon sastanka vladajuće koalicije u RS na Mrakovici, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD Milorad Dodik.

On je izjavio da će u Narodnoj skupštini RS političke partije donijeti platformu na osnovu koje će se obratiti partnerima u Federaciji BiH da se razgovara o budućnosti BiH, a cilj razgovora bi bio „uravnoteženo rješenje kojim bi bili zadovoljni svi i entiteti i konstitutivni narodi“.

“Ako to ne može, pa naravno da je onda sasvim svrsishodno razgovarati i prihvatiti inicijative koje sve češće čujemo, sada nam kažu u kuloarima o mogućnosti da se raziđemo, ali na miran način ne opet ratom. Republika Srpska neće se razići ratom. Ali ako ne bude inicijativa koje daju Republici Srpskoj dovoljno prostora da bude uspješna, naravno, da imamo pravo da o tome razmišljamo”, rekao je Dodik.

U opozicionim partijama u RS istakli su da neće podržati Inicijativu. Lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović, u saopštenju za javnost od 9. maja, poručio je da se „vlast igra sa sudbinom Republike Srpske i naroda i time podriva temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji jeste osnovni međunarodni garant postojanja RS“

„Neka predsjednik Republike Srpske i član Predsjedništva BiH otvaraju dijalog sa Federacijom BiH, želimo im puno sreće ali mi u tome nećemo učestvovati jer po nama to je avanturistički potez koji dovodi u pitanje i raspakuje Dejtonski mirovni sporazum, što je samoubistvo za Republiku Srpsku“, poručio je Šarović.

Ambasada SAD: Zapaljiva retorika opasna i neprihvatljiva

Zapaljiva retorika koja govori o ratu, secesionizmu u Bosni i Hercegovini je opasna, neodgovorna i neprihvatljiva, navedeno je i u odgovoru ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) 21. aprila, o pozivu na razgovor, koji je Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, uputio Federaciji BiH.

I upravni odbor Savjeta za implementaciju mira (PIC) u Bosni i Hercegovini osudio je 26. aprila politički diskurs u čijem centru se nalazi tzv. “mirna disolucija” BiH, a posebno konkretne korake koje čine predstavnici Republike Srpske i nosioci funkcija na državnom nivou u pravcu pregovora o razdruživanju, uključujući osnivanje pregovaračkih timova i zagovaranje raspada zemlje putem kampanje oglašavanja na internetu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Zajedničku izjavu UO PIC-a nije podržao predstavnik Rusije.

Iz Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini u saopštenju objavljenom 26. aprila na službenom Facebook profilu navedeno je kako zajedničku izjavu smatraju “neuravnoteženom” i ističu kako je “tendenciozno optuživati samo jednu stranu”, navodeći razloge zbog čega se nisu pridružili zajedničkoj izjavi PIC-a.

Članice PIC u BiH su Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, predsjedništvo Europske unije, Europska komisija i Organizacija islamske konferencije (OIC) koju predstavlja Turska.

Druga tačka Inckov zahtjev

Poništavanje povelja osuđenima za ratne zločine druga je tačka dnevnog reda na sjednici Narodne Skupštine Republike Srpske. Ovaj zahtjev je uputio visoki predstavnik u BiH Valentin Incko 2. februara u pismu predsjedniku NSRS-a i predsjednicima svih klubova poslanika u entitetskom parlamentu. Dao je rok od tri mjeseca da se povelje ponište.

Rok za ispunjenje Inckovog zahtjeva istekao je krajem aprila.

Rasprava o pismu visokog predstavnika u NS RS bila je planirana pred kraj aprila, ali je 28. aprila donesena odlukao odgađanju rasprave, na zahtjev Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Samo dan nakon odgađanja, na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) da li će reagovati zbog neispunjenja zahtjeva u zadanom roku, iz Kancelarije visokog predstavnika je odgovoreno da će „reagovati kada procijeni optimalan trenutak“.

„Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentin Inzko prati sve aktivnosti političkih subjekata i institucija u vezi sa svojim zahtjevom da se pravomoćno presuđenim ratnim zločincima oduzmu odlikovanja koja im je dodijelila NS RS. Kada procijeni da je najoptimalniji trenutak, u korist građana Bosne i Hercegovine i u funkciji pomirenja, poduzet će sljedeće neophodne korake“ , navodi se u odgovoru od 29. aprila iz kancelarije visokog predstavnika u BiH.

Šta Incko traži od Skupštine RS?

U pismu Valentina Incka navodi se kako je 24. oktobra 2016. godine, organizacioni odbor koji je uspostavljen u svrhu obilježavanja manifestacije 25. godina od postojanja i rada Narodne skupštine RS, dodijelio posebne povelje i priznanja brojnim institucijama, organizacijama i pojedincima. Naglašava da ih je uručio predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

“Među nagrađenima bili su i svi bivši predsjednici Narodne skupštine i članovi prvog Predsjedništva RS, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić, čiji su postupci tokom oružanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje”, naveo je Incko u pismu.

On je podsjetio da su Karadžić, Krajišnik i Plavšić, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju osuđeni za ratne zločine.

“Obraćam vam se da bih podstaknuo na preduzimanje napora u cilju ostvarivanja pomirenja u BiH kao osnove za održivi mir, stabilnost i prosperitet zemlje u korist svih njenih građana. Javno osuđivanje veličanja ratnih zločinaca predstavlja presudan korak u tom procesu”, naveo je Incko u pismu.

Dodao je i kako veličanje ratnih zločinaca, uključujući i veličanje u formi koja se mogla vidjeti 24. oktobra 2016. godine, direktno povređuje i provocira one koji su pretrpjeli posljedice rata te šteti sjećanju na žrtve.

Čubrilović: Povelje neće biti vraćene

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović najavio je 20. aprila, nakon sastanka vladajuće skupštinske koalicije na Mrakovici na planini Kozara (sjeverozapad BiH), da povelje neće biti vraćene.

„Visoki predstavnik mora da vidi druge načine. Ne možemo na taj način komunicirati. To je jedan potcjenivački odnos i visoki predstavnik je uputio pismo na pogrešnu adresu“, naveo je Čubrilović.

U opozicionim strankama su protiv rasprave o dodijeljenim poveljama, jer, kako ističu, Narodna skupština nije ta koja je dodijelila povelje.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Kavani produžio ugovor s Junajtedom

Sigma fp L – novi mali fotoaparat punog kadra od 61 megapiksela