in

Tokom rušenja odžaka u Tešnju pronađena veća količina novca

Slatka-Tajna.Eu

Tokom rušenja odžaka zgrade u Raduši, kod Tešnja, u kojoj je nekada bila jedina trgovina na ovom prostoru, radnici su pronašli značajnu količinu starog novca. Radi se o novčanicam u apoenima od 1.000 dinara Republike BiH.

Kao jedan od rezultata političke krize koja je zadesila bivšu Jugoslaviju javlja se između ostalog i hiperinflacija. U to doba, 1988. godine najviša denominacija dinara je bila 50.000 dinara, a već sljedeće godine 2.000.000 dinara.

Reformom iz 1990. godine jedan novi dinar je mijenjan za 10.000 starih dinara. Raspadom Jugoslavije i pod prijetnjom hiperinflacije, koja je kasnije zadesila Srbiju i Crnu Goru, vlada Republike Bosne i Hercegovine odlučuje se za uvođenje bosanskohercegovačkog dinara. Uvođenje nove valute od strane nezavisne države je osim ostalih razloga bio i jedan od činova suverenosti.

Apoeni 10, 25, 50, 100, 500 i 1000 dinara izlaze iz štampe 1. jula 1992. godine. Na naličju se naizmjenično nalazi Stari most u Mostaru kao i modificirani grb Hrvoja Vukčića Hrvatinića. Nazivi su ispisani latinicom i ćirilicom.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Pronalazak novca proizveo je niz komentara, evo dobre “meze” Radušanima za analizu učešća pojedinaca u odbrambenom ratu.

Tešanjski dnevnik /Husein Galijašević

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Anđelina Džoli: Zbog razvoda sam zapostavila karijeru

Business literatura:Učinkovito usmjeravanje – Business Magazine